Home POGLEDI ZASTRAŠUJUĆA BUDUĆNOST JE DOŠLA: KINESKI ROBOT VEĆ UHAPSIO 3.000 KRIMINALACA – MOŽE...

ZASTRAŠUJUĆA BUDUĆNOST JE DOŠLA: KINESKI ROBOT VEĆ UHAPSIO 3.000 KRIMINALACA – MOŽE DA PREPOZNA BILO KOGA, BILO GDE

564
0
SHARE

Kina je napravila jedan korak bliže Orvelovskom društvu u kom Veliki Brat stalno posmatra, nakon što je otkriven novi tip veštačke inteligencije koja može prepoznati bilo koga, bilo gde.

Kompanija Megvii iz Pekinga, koju podržava kineska vlada, proširuje mesta na kojima se razvija njihov moćni Face++ softver.

Kompanija je obezbedila distributera na Tajlandu nakon što je kineska policija uspela da upotrebi ovaj softver u Kini kako bi locirala i uhapsila više od 3.000 begunaca.

Tehnologija funkcioniše tako što identifikuje 106 različitih karakteristika na licu ljudi, pa čak i ako je lice delimično pokriveno, fantomkom naprimer.

Face++ je već vredan oko 1,5 milijardi funti, prenosi Business Insider, a Megvii je u pregovorima sa komercijalnim bankama i menadžerima zgrada da ga iskoriste u bezbednosne svrhe.

To bi značilo da bi zgrade koje koriste identifikacione dokumente mogle da posluju bez njih, a tehnologija bi odmah prepoznala lica radnika.

Potpredsednik kompanije Megvii, Sije Jinan, rekao je za Business Insider da se Face++ već koristi u privatnim i komercijalnim kompanijama za nekretnine u Kini, tako da oni mogu odlučiti kome je dozvoljen ulaz u zgradu.

On je takođe rekao da bi u budućnosti šefovi mogli to koristiti da prate koliko dugo zaposleni borave u kancelariji.

Na pitanje da li je bio zabrinut zbog eventualne zapovedničke bezbednosti, Sije je rekao da je to bio razlog zabrinutosti vlade.

On je rekao: “Mi nemamo pristup podacima. Ono što im mi prodajemo je server koji je učitan u Face++ softveru. To je sve.“

Sledeći korak kompanije Megvii jeste da se proširi sa softvera na harver tako što će razviti nadzorne kamere sa ugrađenom AI.

Sije je rekao: “Mi želimo da poboljšamo ove “oči grada“ i učinimo ih inteligentnim.“

“Tako da “snimci grada“ postanu “podaci o gradu“.“

“To je kao u filmovima. Policija više ne mora ručno tražiti nekoga među više hiljada ljudi na kamerama.“

“Video mreža automatski detektuje i upozorava ih na situacije, tako da u velikoj meri povećava njihovu efikasnost.“

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here