Home POGLEDI TAJNE NIKOLE TESLE: MOGAO JE DA PREPOLOVI ZEMLJU

TAJNE NIKOLE TESLE: MOGAO JE DA PREPOLOVI ZEMLJU

232
0
SHARE

Na primer, zna se da je jedno vreme radio na proizvodnji moćnog izvora zračenja. Među opremom koja je stigla u Kolorado nalazi se i dvostruko-fokusna rendgenska cev sa pločom od platine, a u jednom časopisu Tesla je pisao: ‘Budući da snaga oscilatora praktično nema ograničenja, sada je problem da se napravi cev koja bi izdržala svaki potreban pritisak…

Tačna namera ili rezultat ovih eksperimenata još uvek su nepoznati, barem za javnost.
U čemu je Tesla zaista uspeo za vreme svojih napornih ispitivanja u Kolorado Springsu? Sasvim je sigurno da u vreme njegovog čudesnog rada u velu tajne i ogromnih troškova nije nastao nijedan praktičan pronalazak – ako pod praktičnim mislimo na telefon ili poboljšanje bombine. Sudeći po ‘Edisonomvim’ standardima, međutim, na isti način bi se moglo zameriti Ajnšajnu što nije pronašao mašinu za pranje veša.

Naučnici ne zanju i možda nikada neće saznati potpun domet njegovih istraživanja, a nevolja je u tome što ni on sam često nije sledio svoju intuiciju, teorije ili preliminarne eksperimente do faze provere. Ali je, u svakom slučaju, ostavio za sobom neka fundamentalna otkrića koja njegovi naučni naslednici u mnogim disciplinama i danas, povremeno, ponovo otkrivaju.

Zbog tajnovitosti koja i dalje okružuju ovaj najznačajniji period Teslinih istraživanja, ‘Dnevnik iz Kolorado Springsa’, jedno je od najradije čitanih Teslinih dela. Mnogim naučnicima je Dnevnik polazna osnova za upoznavanje Tesle ili za rekonstrukciju onoga što je Tesla smatrao da je uspeo da dostigne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here