Home POGLEDI TAJNE NIKOLE TESLE: MOGAO JE DA PREPOLOVI ZEMLJU

TAJNE NIKOLE TESLE: MOGAO JE DA PREPOLOVI ZEMLJU

232
0
SHARE

Vikali su da se zgrada ruši i pozvali policiju. Pre nego što je nešto ozbiljno moglo da se dogodi, otkačio sam oscilator, stavio ga u džep i izgubio se odatle. Da sam sačekao još deset minuta, zgrada bi bila sravnjena sa zemljom. Na isti način, za Bruklinski most trebalo bi mi manje od jednog časa’.

To nije sve. Tesla je tvrdio da bi oscilator mogao da prepolovi Zemlju – kao kada dečak raspoluti jabuku. Pričao je: ‘Vibracije Zemlje ponavljaju se u periodama od jednog časa i četrdeset devet minuta. To znači, ako ovog trena udarim Zemlju, talas kontrakcije će proći kroz nju i vratiće se za sat i četrdeset devet minuta u obliku ekspozije. U stvari, Zemlja je, kao i sve drugo, u stanju neprekidnog vibriranja. Ona se stalno skuplja i širi.

Pretpostavimo sada da u momentu kada započinje kontrakcija izazovem ekspolziju jedne tone dinamita. To će ubrzati kontrakciju i vratiće se takođe ubrzan talas eksplozije. Tada ću detonirati još jednu tonu dinamita i opet povećati talas kontrakcije. Kada bi se to stalno ponavljalo, možete pretpostaviti št a bi se dogodilo. Zamlja bi pukla napola. Po prvi put u svojoj istoriji čovek je upoznao sile kojima se može umešati u kosmičke procese’.

Pitali su ga koliko bi mu trebalo vremena da razdvoji Zemlju. ‘Možda nekoliko meseci, možda godina ili dve. Ali, samo za nekoliko nedelja, planine i brda bi se pokretali za desetine metara gore i dole, reke bi se izlivale iz korita, zgrade bi se rušile – civilizacija bi praktično nestala’.

ČAROBNJAK IZ MENLO PARKA

Zašto je Nikola Tesla  pričao o tome? Da li je pretpostavljao da bi neki suludi um mogao da zloubotrebi takvu zamisao? Bio je to samo hir genija. Da bi smirio ljude, sve je odmah

objasnio do kraja. Teorijski je pretpostavka sasvim ispravna, ali nemoguće je utvrditi savršenu mehaničku rezonancu Zemlj. Možda… neki drugi put.

Bez obzira šta je želeo i na način kojim je popularisao svoje ideje – premaonome šta je govorio i činio niko se nije odnosio indiferentno. On lično je duboko osećao da sve što radi mora imati pristanak javnosti, kojoj se uvek i obraćao, njoj razumljivim jezikom, kad god se nešto novo dogodilo u njegovoj laboratoriji. Iz zahvalnosti, dali su mu ime kakvo zaslužuju pomalo čudni, ali dobri ljudi: Stari čarobnjak iz Menlo parka.

Godina 1898. za Teslu i Edisona je protekla u najžešćem odmeravanju snaga. Edison je nagovestio da je spreman da fotografiše ljudske misli i time je skrenuo pažnju čitave američke javnosti. Za uzvrat, Tesla saopštava novinaru ‘Newyorker’-a da je u stanju da ‘ukroti Sunce’. Uz pomoć uređaja jednostavne konstrukcije razvio je ‘metod za proizvodnju pare sa sunčevom energijom’.

Para pokreće parnu mašinu, a mašina stvara elektricitet.

Te godine dalje radi na stvaranju najpodesnijeg izvora veštačke svetlosti za fotografije. ‘Blizu sam da dobijem nešto što će biti bolje i od dnevne svetlosti, ali za sada nemam vremena da ideju razvijem do kraja…’ Pet godina ranije Tesla je prvi u istoriji napravio fotografije sa fosforescentnim svetlom.

Edison je već imao razloga da oseti zavist, a onda Tesla saopštava još jedan zanimljiv koncept: razvoj električnog voza. Bio je to nesumnjivo krupan tehnički prodor, ali za Teslu je i ovo ostao samo jedan od onih izuma koje je teorijski uspeo da reši i time iscrpeo svoje razloge da im dalje poklanja svoje dragoceno vreme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here