Home POGLEDI ŠTA TO DANIMA KRUŽI SRPSKIM NEBOM? USKORO ĆE SVAKI DELIĆ PLANETE BITI...

ŠTA TO DANIMA KRUŽI SRPSKIM NEBOM? USKORO ĆE SVAKI DELIĆ PLANETE BITI PREKRIVEN NJIHOVIM SIGNALOM! (VIDEO)

1320
0
SHARE

Građani Srbije i regiona ovih dana primetili su neobična kretanja na nebu, kolonu satelita kompanije „Spejs iks“, koji se kreću u jednoj liniji.

Radi se o satelitskoj 5G mreži za potrebe budućeg brzog interneta, naziva Starlink.

Raketa Falkon devet, koja je 16. aprila rekordni šesti put poletela, ponela je u Zemljinu orbitu još jedan „paket“ od 60 satelita konstelacije Starlink.

Njih bi, prema planu, trebalo u orbiti da bude čak 42 hiljade kako bi svaki delić planete bio pokriven njihovim bežičnim internetskim signalom.

Ovo lansiranje, osim rekordnog petog leta, obeležio je i manji problem – otkazivanje jednog od devet motora Merlin 1D na potisniku, koji usled toga nije uspeo precizno da sleti na autonomnu platformu u Atlantskom okeanu.

Trenutno je u orbiti 360 satelita Starlink. Do kraja godine planirano je još najmanje tri slična lansiranja, pa bi trebalo da im se broj poveća na 540, iako su prvi planovi govorili da bi samo ove godine trebalo da bude lansirano više od 1.500 satelita.

„Spejs iks“, inače, proizvodi tempom od šest na dan. Između 400 i 800 satelita dovoljno je kako bi se pokrenule usluge pristupa internetu.

Astronomi ogorčeni zbog hiljada satelita u svemiru

Astronomi upozoravaju da bi im pogled na univerzum mogao biti ugrožen u budućnosti, s obzirom na to da će u orbiti biti hiljade svetlećih objekata.

Lansirani sateliti već utiču na slike noćnog neba. Pojavljuju se na nebu kao bele pruge, tako zaslepljujući druge zvezde.

Naučnici su zabrinuti da bi buduće megakonstelacije satelita mogle da ometaju slike optičkih teleskopa i radioastronomska zapažanja.

„Noćno nebo je zajedničko, a ovo što imamo ovde je tragedija zajedništva“, kazao je za „Bi-Bi-Si“ Dejv Klements, astrofizičar sa Imperijal koledža u Londonu.

Svemirske kompanije su istakle da rade s astronomima kako bi umanjile uticaj satelita na pogled na nebo.

Zašto se lansira toliko satelita?

Odgovor na ovo pitanje krije se u brzom pristupu internetu. Umesto da bude ograničen žicama i kablovima, sateliti iz svemira mogu prema Zemlji da usmere brzi pristup internetu. Ukoliko ih ima mnogo u orbiti, to znači da čak i najudaljenije regije mogu dobiti konekciju.

Pored kompanije „Spejs iks“, lansiranjem svemirskih letelica uporedo se bave i „Amazon“ i kompanija „Van veb“.Kada na vašoj lokaciji možete da vidite satelite koji se kreću nebom, možete saznati na ovom linku.

Pogledajte video:

(sputniknews)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here