Home TEMA DANA VELIKI POTRES U EU- SPREMA SE ITALEGZIT! ITALIJANI ŽELE IZLAZAK IZ EU!

VELIKI POTRES U EU- SPREMA SE ITALEGZIT! ITALIJANI ŽELE IZLAZAK IZ EU!

1059
0
SHARE

Evropskoj uniji posle Bregzita možda sledi i Italegzit. Istraživanja pokazuju da raste broj Italijana koji su za izlazak iz EU i evrozone. Trenutno oko 40 odsto građana Italije smatra da ta država treba da napusti EU, dok više od 70 odsto ocenjuje da će kriza sa virusom korona uzrokovati raspad EU.

EU je od početka krize sa virusom korona u Italiji, zemlji najteže pogođenoj pandemijom u Evropi, bila spora kada je u pitanju pomoć toj članici, čiji je zdravstveni sistem bio na ivici kolapsa zbog naglog povećanja broja pacijenata zaraženih tim virusom, dok su istovremeno neophodna medicinska oprema i stručnjaci upućeni iz Kine i Rusije, prenosi Tanjug.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je u Italiji došlo do porasta evroskepticizma, zbog čega italijanski mediji postavljaju pitanje da li je nakon Bregzita moguć Italegzit.

Da bi EU mogla da se raspadne zbog virusa korona, smatra 71 odsto Italijana, pokazalo je istraživanje organizacije „Piepoli“ sprovedeno za „Rai“ 9. i 10. aprila.

Istovremeno, prema anketi koju je za italijansku agenciju „Dire“ sproveo Tekne, u proteklom periodu došlo je do pada poverenja Italijana u evropske institucije i sada više od 40 odsto ispitanika smatra da Italija treba da istupi iz Unije, dok je takav stav pre dve godine imalo 26 odsto.

Anketa je pokazala da bi 12 odsto učesnika promenilo mišljenje „samo ako EU učini nešto konkretno“ po pitanju krize sa virusom korona.

Kriza nastala usled pandemije virusa korona ukazala je na duboke podele u Uniji, pošto Italija i Španija optužuju severne države da nisu dovoljno solidarne.

Ministri finansija država EU postigli su 9. aprila dogovor o paketu pomoći vrednom 500 milijardi evra za evropske zemlje koje su teško pogođene pandemijom. Međutim, nisu prihvatili zahtev Italije i Francuske za izdavanje takozvanih „korona obveznica“.

Video-samit EU o oporavku Unije od posledica pandemije zakazan je za 23. april, a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je cilj strateška diskusija o zajedničkim odlukama i garancijama za veću dobrobit građana.

Italija je ušla u sedmu nedelju mera opšteg karantina uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa, a do sada je oko 178.000 ljudi inficirano, od posledica tog virusa umrlo je više od 23.600 ljudi, dok se više od 47.000 oporavilo.

(Tanjug, Sputnjik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here