Home POGLEDI SKRIVENA ISTORIJA: TITO JE SAHRANJEN DVA PUTA- EVO ŠTA SE DOGODILO..

SKRIVENA ISTORIJA: TITO JE SAHRANJEN DVA PUTA- EVO ŠTA SE DOGODILO..

697
0
SHARE

Sanduk sa posmrtnim ostacima predsednika Tita, koji je tri dana pre toga zakovan stigao iz Ljubljane u Beograd, izvađen je iz grobnice, obložen bakarnom maskom i ponovo spušten na dno. Da bi predsednik Tito počivao što mirnije, preko sanduka je stavljena betonska ploča, pa je tek tada preko nje bila postavljena ona mermerna, teška neverovatnih devet tona.

Tako je tek u kasnim večernjim satima tog 8. maja 1980. godine, u prisustvu svega nekolicine ljudi, konačno bila okončana sahrana predsednika Tita.

I tako dolazimo do sasvim jednostavnog i u istorijskim činjenicama utemeljenog odgovora na višedecenijsko pitanje zašto nema petokrake na sarkofagu predsednika Tita što bi nadamo se, jednom za svagda, trebalo da stavi tačku na još jedan u beskrajnom nizu naših savremenih mitova koji dugi niz godina zaokuplja pažnju javnosti na prostorima nekadašnje SFR Jugoslavije, ali i šire.

Da li će do toga, na posletku, i doći zavisi isključivo od nas, odnosno od naše spremnosti da odbacimo sopstvenu lakovernost, sklonost mitovima i ,,misterijamaˮ, i da već jednom konačno počnemo da poklanjamo poverenje istorijskim činjenicama i stručnjacima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here