Home POGLEDI PRONALAZAČ MISTERIOZNO UMRO NAKON ŠTO JE PRONAŠAO DA AUTOMOBIL PREĐE 160 KM...

PRONALAZAČ MISTERIOZNO UMRO NAKON ŠTO JE PRONAŠAO DA AUTOMOBIL PREĐE 160 KM SA SAMO 3 LITRA BENZINA

1169
0
SHARE

Remzi je na kraju potpisao ugovor sa Tomasom, koji je omogućavao ovom pronalazaču da radi na svom uređaju uz finansijsku podršku Remzija – koji bi, po ugovoru, preuzeo prava patenta, distribuje i razvoja Oglmobila.

Remzi je Lajtneru preko telefona rekao:

“Potpisali smo preliminarni ugovor sa Tomom Ogl već dan nakon što smo videli izum. U gradu je bilo svakakve vrste ljudi, J. C. Penny, Transmerica, General Motors, Ford i drugi. Konkreno Shell Oil je Tomu ponudio 25 miliona dolara. Svi su ga jurili.“

U junu 1978. godine, nekoliko meseci nakon Lajtnerovog prvog intervjua sa Ogleom, njegov novi finansijer, C. F. Remzi, prodao ga je kompaniji Advance Fuel Systems Inc., što je kasnije ustanovljeno da je bila unapred planirana razmena, što nije bilo poznato Tomasu.

Prema rečima Lajtnera:

Tom je bio pomalo nervozan u mojim kasnijim telefonskim pozivima, ali sve se činilo dobro. On bi nastavio da prima 5.000 dolara mesečno i dobijao bi sredstva za istraživanje i razvoj. Takođe bi dobio 6 odsto autorske naknade kada uređaj dospe na tržište.

Inženjeri kompanije Advance Fuel bi razvili “Oglmobil“ za marketing u aprilu 1979. godine, a još uvek veoma ambiciozan Tom Ogl je otvorio prvi od 1.000 planiranih dijagnostičkih auto-cenatara u državi.

Međutim, Tomasov prvi i jedni auto centar je ubrzo zatvoren a njegove mesečne isplate su prestale. Rečeno mu je da neće dobiti nikakve autorske naknade, jer je kompanija AFS radila na uređaju koji je dobio slične rezultate ali nije bio njegov izum.

14. aprila 1981. godine je na Tomasa pucao nepoznati napadač, to su mnogi smatrali pokušajem antetata – napadač nikada nije uhapšen.

Nakon toga, 18. aprila, Ogl je otišao kod prijatelja, nakon pijanke u The Smugglers Inn, i srušio se.

Odveden je u bolnicu, gde je proglašen mrtvim. Njegova smrt je na kraju proglašena kao nesreća ili samoubistvo, jer je navodno uključivala kombinaciju tableta protiv bolova i alkohola.

Mnogi sumnjaju da je Tomasova smrt jednostavno prikrivena od strane njegovog ubice – jer je on ranije svom advokatu, Bobiju Perelu, rekao da misli da mu ubacuju nešto u piće, naročito u The Smugglers Inn gde je igrao bilijar.

Nema sumnje da su Tomasa maltretirale naftne kompanije željne vlasti, sa milijardama dolara u igri, koje su predano radile na tome da okončaju njegovo istraživanje i uguše napredak njegove visoko efikasne tehnologije.

Tomasova smrt 1981. godine je vrlo verovatno bila povezana sa određenim energetskim interesima zbog njegovog izuma, jer njegova tehnologija nikada nije ugledala svetlost dana.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here