Home POGLEDI PRONALAZAČ MISTERIOZNO UMRO NAKON ŠTO JE PRONAŠAO DA AUTOMOBIL PREĐE 160 KM...

PRONALAZAČ MISTERIOZNO UMRO NAKON ŠTO JE PRONAŠAO DA AUTOMOBIL PREĐE 160 KM SA SAMO 3 LITRA BENZINA

1158
0
SHARE

Iako neki ljudi veruju da je priča o američkom pronalazaču Tomasu Oglu mit ili urbana legenda, stvarnost je ta da je Ogl dizajnirao i implementirao “parni karburator“ koji je vozilu omogućavao da pređe preko 160 kilometara sa samo 3 litra benzina 1977. godine – bez emisija ugljenika.

Nažalost, Oglov pronalazak nikada nije ugledao svetlost dana.

Nakon što je preživeo pokušaj atentata, Ogl je samo nekoliko dana kasnije umro pod sumnjivim okolnostima.

“Da li se bojiš da će nafne kompanije ili Arapi krenuti na tebe?“, pitao ga je novinar Ron Lajtner 1978. godine – tri godine pre njegove smrti.

“Ne. Ne više. Imam previše publiciteta. Da sam zadržao svoj pronalazak u tajnosti, možda bih brinuo. Ali više nema razloga da brinem o tome“, rekao je Ogl.

Saga je počela 30. aprila 1977. godine, kada je Ogl otkrio svoj izum svetu u testu potrošnje koristeći “Ford Galaxie” iz 1970. godine, koji je nemodifikovan prešako otprilike 20 kilometara po galonu. Na ovom testu je pronalazač vozio novinara 330 kilometara sa samo dva galona benzina – prešavši preko 160 kilometara po galonu.

Rezultti njegovih testova na putu su bili toliko spektakularni da su pregledali automobil tražeći skrivene rezervoare goriva. Ni jedan nije pronađen, a oni koji su se vozili sa Tomasom su potvrdili da nikada nisu stali kako bi dopunili gorivo.

Nakon toga je ova neverovatna tehnologija objavljena u El Paso Times, Argosy Magazine, The Philadelphia Enquirer, i mnogim drugim publikacijama – čime je Oglov pronalazak privukao pažnju čitave nacije.

Modifikovani automobil je testiran i inženjeri nisu pronašli nikakve dokaze o prevari, iako pesimisti ističu da nije bilo naučno validnog testiranja ovog uređaja kako bi se nezavisno potkrepile navone mogućnosti ovog izuma.

Oglov parni sistem za gorivo – US patent # 4.177.779 – Sistem goriva za motor sa unutrašnjim sagorevanjem je bio spreman da napravi preokret u auto industriji.

Ovaj sistem radi pomoću vakuuma motora da privuče isparenja goriva iz parnog rezervoara kroz parni cevovod do parnog ekvilajzera, koji se nalazi direktno iznad usisne grane motora.

Rezervoar za paru je izrađen od čvrstog čelika kako bi izdržao veliki vakuumski pritisak. Ekvilajzer pare obezbeđuje distribuciju pravilne mešavine vazduha i pare, do cilindara motora za sagorevanje.

Sistem koristi filtere za zadržavanje pare u parnom cevovodu, parnom rezervoaru i parnom ekvilajzeru kako bi se isporučila pravilna mešavina pare i vazduha.

Para i gorivo koji se tu nalaze se zagrevaju pokretanjem rashladne tečnosti motora kroz cevovod u rezervoaru. Zbog izuzetno malih mešavina goriva korišćenih u prezentaciji ovog pronalaska, može se postići veća kilometraža od 160 kilometara po galonu.

Jedan stručni zagovornik Oglovog izuma je bio profesor Džerald Hokins sa A&M univerziteta u Tekasu, mašinski inženjer.

“To nije prevara“, rekao je dr Hokins. “Ogl je eliminisao karburator i postigao ono što bi motor sa unutrašnjim sagorevanjem i trebalo da radi – da radi sa gasovima.“

Oglov izum, nazvan “Oglmobil“, je bio spreman da napravi preokret u auto industriji.

Ovom pronalazaču su prilazili međunarodni finansijeri, naftne kompanije i proizvođači vozila – gotovo svi su mu predviđali budućnost ispunjenu slavom i bogatstvom.

Tomasa je kontaktirao C. F. Remzi, “međuarodni finansijer“ koji je želeo da otkupi patent ovog uređaja i marketinška prava, rekao je novinar Ron Lajtner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here