Home POGLEDI JEZIVA ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE VODIO DRAŽU NA STRELJANJE I SAHRANIO GA:...

JEZIVA ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE VODIO DRAŽU NA STRELJANJE I SAHRANIO GA: EVO GDE SE TO DOGODILO

209
0
SHARE

U vozilu su bile dve klupe. Sa jedne strane sedeli su osuđenici, a sa druge mi čuvari. Niko nam nije rekao gde idemo, niti smo mi smeli to da pitamo. Sve vreme u vozilu je bila tišina…

 – Vozili smo se dvadeset minuta. Prošli smo Ulicom kneza Miloša zatim pored Hajd parka, a potom smo prošli kroz kapiju Belog dvora. Vozila su prošla nekih 100-200 metara stigli smo do prokrčene površine od jednog ara, osvetljene reflektorima. Na sredini su bile tri sveže iskopane rake, veoma duboke, ali uske.

Na tom proširenju zatekli smo 10 do 15 oficira OZNA, prepoznao sam javnog tužioca Miloša Minića. Bio je tu lekar i fotograf, ali ne i pukovnik Mihajlo Đorđević, predsednik suda. Kasnije su govorili da nije hteo da dođe, a neki su tvrdili da se te večeri razboleo.

– Dražu i ostale predali smo oficirima, koji su ih postavili iznad raka. Vladala je grobna tišina, a nama su potom naredili da se vratimo, da je naš deo zadatka izvršen. Međutim, vojnici koji su upravljali vozilima, pravili su se nevešti, prilikom okretanja, pravdajući se malom površinom za manipulisanje. Hteli smo da vidimo šta će se dogoditi. Kroz prozorčić „marice“ video sam kako im prilazi lekar i pregleda ih.

Čuo sam škljocanje oružja, a potom komandu „Puni, nišani, pali!“ Usledila je rafalna paljba iz automatskih pušaka, a potom pojedinačna pištoljska. Nisam video ko je pucao, niti bilo kakvu vojnu jedinicu. Verovatno su je sklonili, kada smo mi došli.

Draža i ostali streljani sahranjeni su u te tri rake, 200 metara od Belog dvora. Pri povratku svi smo ćutali, a nismo ni smeli da komentarišemo ono što smo videli. Jednostavno doveli smo ih i predali odboru za egzekuciju.

(Espreso. rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here