Home Некатегоризовано INFLACIJA KAKVA SE NE PAMTI DECENIJAMA: REKORDAN RAST CENA ŠIROM SVETA- U...

INFLACIJA KAKVA SE NE PAMTI DECENIJAMA: REKORDAN RAST CENA ŠIROM SVETA- U SAD I NEMAČKOJ REKORD

483
0
SHARE

Rast cena robe i usluga za ličnu potrošnju u Sjedinjenim Državama dostigao je u februaru gotovo 40-godišnji rekord.

Opšta inflacija u SAD porasla je prošlog meseca za 6,4 procenta međugodišnje, što je najviša stopa od januara 1982. godine, objavilo je danas Ministarstvo trgovine.

Bazna inflacija iz koje su isključene cene hrane i energije, i koju Federalne rezerve preferiraju kao jedan od parametara prilikom odlučivanja o monetarnoj politici, uzletela je u februaru na 5,4 procenta u poređenju sa istim lanjskim mesecom, što je njen najveći skok od aprila 1983, prenosi Si-En-Bi-Si.

Stopa bazne inflacije je neznatno niža od prognoze ekonomista koje je anketirala kompanija „Dau Džonsa“, a koji su predviđali 5,5 procenata.

Na mesečnom nivou, američka inflacija je porasla za 0,4 odsto, koliko su procenjivali i ekonomisti.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Skok cena je sputao potrošnju stanovništva, koja je porasla za samo 0,2 posto u februaru, što je ispod procene od 0,5 procenata.

Lični prihodi građana su zabeležili rast od 0,4 odsto, manje od očekivanih pola procenta, preneo je Tanjug.

U Španiji skoro 10 odsto

Cene su u martu nastavile silovit rast i u najvećim evropskim ekonomijama, pri čemu skok računa za energiju, naročito posle početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini, utiče na osiromašenje tamošnjih domaćinstava.

Rast cena dostigao je u martu višedecenijske maksimume u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Španiji, pojačavajući dilemu Evropske centralne banke (ECB) u pogledu monetarne

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

politike koja treba da zauzda skok inflacije, a da pri tom ne uguši ionako slab privredni rast, ocenjuje britanska agencija.

Inflacija je u Italiji dostigla ovog meseca 7,0 posto, a u Francuskoj 5,1 procenat,

podstaknuta rastom cena goriva i prirodnog gasa, što obično pogađa siromašnija domaćinstva jače nego ostale.

Imajući u vidu fleš procenu španske statistike da je rast potrošačkih cena u toj zemlji u martu uzleteo na neverovatnih 9,8 posto, kao i jučerašnji podatak Destatista o nemačkoj inflaciji od 7,3 procenta, nacionalni pokazatelji sugerišu da će sutrašnji podaci Evrostata o inflaciji u evrozoni nadmašiti znatno stopu od 7,0 odsto, predviđaju u ECB.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Mada je najveći deo rasta inflacije posledica skoka cena energije, ne treba zanemariti ni uticaj koji na ubrzanje potrošačkih cena ima poskupljenje nekih osnovnih namirnica usled ukrajinske krize, s obzirom da su Ukrajina i Rusija, ujedno i vodeći proizvođači žitarica.

„S obzirom na to da je rast inflacije skoro isključivo vođen sa strane ponude – što inflacija bude viša, to će ekonomski rast biti slabiji“, upozoravaju analitičari „ABN Amro banke“ u belešci za klijente.

Ekonomski rast će, dodaju, verovatno biti razočaravajući za projekcije ECB-a, koja će

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

verovatno skromnim pooštravanjem monetarne politike pokušati da uravnoteži odnos između kretanja inflacije i privrednog rasta, zaključuju analitičari u „ABN Amro“.

Ukrajinska kriza podstiče inflaciju

Guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Robert Holcman ističe da ukrajinska kriza predstavlja veliku kočnicu za austrijsku privredu i ujedno podstiče inflaciju.

Čak i ako dođe do skorog završetka on polazi od toga da će privredni rast u ovoj godini biti svega 3,5 odsto, a inflacija 5,3 procenata. On smatra da dalji ekonomski razvoj zavisi značajno od posledica dešavanja u Ukrajini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here