Home MAGAZIN VELIKI PROJEKAT NOVOG EVROPSKOG SAVEZA: ORBAN, MORAVJECKI, SALVINI…

VELIKI PROJEKAT NOVOG EVROPSKOG SAVEZA: ORBAN, MORAVJECKI, SALVINI…

749
0
SHARE

MAĐARSKI premijer Viktor Orban i njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki sastaće se danas sa Mateom Salvinijem, liderom italijanske desničarske stranke Liga, kako bi pokušali da postave temelje za novu evropsku političku grupaciju.

Nacionalisti su pokušali dugo i nisu uspeli da ujedine svoje snage u Evropi, delom zbog sukoba oko nacionalnih interesa, a delimično zbog velikih razlika u pogledima na spoljnu politiku kao što su veze sa Rusijom, preneo je Rojters.

Orban ima veoma prisan odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i Mađarska se izjasnila protiv sankcija EU Rusiji, a koristi rusku naftu, gas i nuklearnu energiju. Postala je i prva zemlja EU koja koristi rusku vakcinu protiv kovid-19.

Salvini je, takođe, naklonjen Rusiji, kao i neke druge strane u potencijalnom savezu, ali to bi moglo da se ne svidi Poljacima, što bi izazvalo nelagodu među ostalim potencijalnim saveznicima, kažu diplomate.

– Bio sam zaista iznenađen zbog ove vrste “sastanka na vrhu’ – iako Salvini nije u italijanskoj vladi“, izjavio je neimenovani diplomata britanskoj novinskoj agenciji.

– Previše je pitanja kao što je Rusija koja su na čekanju, a ja ne očekujem da trojica momaka izađu večeras i najave zajedničku parlamentarnu grupu EU – dodao je diplomata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here