Home MAGAZIN RUSI POVUKLI POTEZ NA KUBI KOJI JE OZBILJNO ZABRINUO AMERIKU!

RUSI POVUKLI POTEZ NA KUBI KOJI JE OZBILJNO ZABRINUO AMERIKU!

788
0
SHARE

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov ukazao je na pretnju koju Sjedinjenim Državama predstavlja obnavljanje ruske radio-astronomske stanice u Havani.

Naučnici iz Rusije i Kube su izjavili da su spremni da zajednički ožive havansku radio-astronomsku stanicu. Ovaj objekat je počeo sa radom 1969. godine, ali je 2006. godine odlučeno da se stavi van funkcije. Sada, nakon 15 godina, ova greška može da se ispravi.

Zastupnici restauracije bili su ruski meteorolozi, koji su se 2019. godine žalili na potrebu pribavljanja podataka od američkih satelita za sastavljanje punopravne meteorološke prognoze.

Pored toga, naučnici iz Rusije ukazuju da objekat, izgrađen uz učešće Sovjetskog Saveza, omogućava predviđanje smetnji u komunikaciji ruskih potrošača na Arktiku, uključujući vojno osoblje.

Stručnjak Leonkov nije isključio mogućnost da obnova radio-astronomske stanice u Havani bude samo početak obnavljanja nekadašnje saradnje dve sile.

Stručnjak veruje da Moskva može ponovo da pokrene istorijski centar elektronske obaveštajne službe u Lurdu, koji je tokom Hladnog rata igrao ogromnu ulogu, kao i da se dogovori o sidrištu brodova ruske mornarice u Santijago de Kubi.

„Kako bi Rusija bila prisutna u Atlantiku, u principu mora tamo da dođe. A da bi došla ​​tamo, mora da ima određene ključne tačke: u Sredozemnom moru je to, na primer, mornarička baza Tartus.

Na Kubi takođe možemo da se pojavimo, tada ćemo moći da pružimo pomoć, na primer, Venecueli. Onda se sledeća naša tačka pojavi možda baš tamo“, objasnio je stručnjak.

Ako ove ideje krenu u realizaciju, Sjedinjene Države će se suočiti sa velikim problemom.

U poslednjih 30 godina niko nikada nije učinio da se Amerikanci osećaju nelagodno u blizini svojih granica. Rusija to sada može da promeni.

Danas Rusija ima stratešku vojnu superiornost nad Sjedinjenim Državama, što predstavlja mnogo veću pretnju Vašingtonu nego ranije. Ukoliko se aktivira vojno delovanje Rusije na Kubi, SAD će se naći u velikoj nevolji, što je vrlo verovatno obzirom na njeno angažovanje na granicama Rusije.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here