Home MAGAZIN THE SAKER: OVO ŠTO SE DEŠAVA U SAD JE JEDINSTVENA POJAVA I...

THE SAKER: OVO ŠTO SE DEŠAVA U SAD JE JEDINSTVENA POJAVA I OZBILJNIJE OD BILO ČEGA DOSAD

560
0
SHARE

Zaključak treći: Ovo je pobuna koja je pokrenula sistemsko urušavanje američkog društva

Ovo što se danas dešava zovem ustankom: nasilnim protestom ili pobunom protiv vlasti kao takve. Ako zapalite policijsku stanicu, onda ne „protestujete“ protiv postupaka nekoliko policajaca, već isterujete policiju iz svog okruženja. A pošto bi u civilizovanom društvu država trebalo da ima monopol na (zakonitu) upotrebu sile, vi u suštini

odbacujete vlasnost i legitimnost države. Ne verujem da će zbog ovog ustanka Tramp izgubiti izbore, ali je antitrampovski deo vladajućih krugova jasno pokazao da ide strategijom „što gore, to bolje“, jer prosto shvataju da su im ove pobune verovatno poslednja prilika da sve svale na Trampa (i Rusiju, što da ne?) i da ga možda poraze u novembru.

U ovom trenutku, ovo što se dešava se može nazvati jedino zakonom rulje (knjiški izraz bio bi „ohlokratija“). Ali rulja, ma koliko nasilna, retko postigne opipljiv politički rezultat, jer nastupa „protiv“ a ne „za“ nešto. Zato stvarni vladajući slojevi (iza kulisa) instrumentalizuju ovaj ustanak koji je podstakla rulja za svoje ciljeve. Dosad ne bih rekao da bilo demolokrate, bilo republikrate uspevaju u svom naumu. Ali čeka nas dugo i možda veoma opasno leto, koje bi to moglo promeniti.

Bez obira hoće li instrumentalizacija pobune uspeti, svedoci smo sistemskog urušavanja američkog društva. To nipošto ne znači da će SAD nestati s istorijske pozornice. Ali kao što je Sovjetskom Savezu do potpunog sloma trebalo desetak godina (1983-1993), i u

slučaju SAD će potrajati dok se potpuno ne uruše. I kao što se Nova Rusija počela nazirati 1999, iz sadašnjeg sloma proisteći se i Nove SAD. Potpuni i konačni slomovi su veoma retki. Oni su uglavnom početak dugotrajnog i potencijalno veoma opasnog preobražaja, čiji je ishod gotovo nemoguće predvideti.

Ali, kao što se ruski narod morao prestati zavaravati blesavim snovima o „demokratiji“ i počeo suočavati s pravim problemima Rusije, tako će i narod SAD morati smoći snage da se suoči sa svojim pravim problemima. Ako to ne učini, država će se najverovatnije raspasti na više međusobno sukobljenih entiteta.

Vreme će pokazati.

Izvor The Saker, 04. jun 2020./Stanje stvari

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here