Home MAGAZIN ŠTA SE KRIJE IZA RASPOREĐIVANJA VELIKOG AMERIČKOG VOJNOG KONTINGENTA U POLJSKOJ

ŠTA SE KRIJE IZA RASPOREĐIVANJA VELIKOG AMERIČKOG VOJNOG KONTINGENTA U POLJSKOJ

718
0
SHARE

Politikolog Aleksandar Špakovski prokomentarisao je trenutni razvoj odnosa između Vašingtona i Varšave.

Znatno povećanje opasnosti za Rusiju i Belorusiju od strane Poljske, koja aktivno razvija vojne projekte sa Sjedinjenim Državama, privukla je pažnju ruske stručne zajednice.

Politički analitičar Aleksandar Špakovski uočio je agresivan stav Poljaka, koji su spremni da pokvare odnose s ruskom stranom van svih granica, što na kraju stvara pretpostavke za značajno povećanje verovatnoće sukoba Vašingtona i Moskve.

„Čini se da sam Vašington mora da obuzda svog preterano ratobornog saveznika“, rekao je Špakovski, komentarišući neverovatan nivo rusofobije poljskih vlasti.

Istovremeno, napominje da su Sjedinjene Države savršeno izabrale novog saveznika u EU-u za sprovođenje svojih planova protiv Rusije.

U tom kontekstu, ekspert je naglasio spremnost Poljaka da Amerikancima gotovo nametnu svoje antiruske usluge za sprovođenje američke agresije: „Svi se sećamo

planova za stvaranje vojne baze Fort, za koju su Poljaci bukvalno molili svoje američke partnera, ali je američki predsednik odbio sprovođenje ove ideje.“

Shodno tome, Špakovski je istakao da moguće raspoređivanje nuklearnog oružja u Poljskoj povećava verovatnoću za “nuklearni raketni sukob između SAD i Rusije”.

Situacija sa obezbeđivanjem stabilnosti u regionu takođe se pogoršava planovima za raspoređivanje velikog američkog vojnog kontingenta na poljskoj teritoriji, što stvara dodatnu napetost u odnosima Moskve i Vašingtona.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here