Home MAGAZIN ŠOJGU OTKRIO ZAŠTO JE USPORENA SPECIJALNA OPERACIJA U UKRAJINI

ŠOJGU OTKRIO ZAŠTO JE USPORENA SPECIJALNA OPERACIJA U UKRAJINI

550
0
SHARE

Rusija će nastaviti specijalnu operaciju u Ukrajini, bez obzira na pritiske i podršku Kijeva sa Zapada, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Nastavićemo specijalnu vojnu operaciju do potpune realizacije svih zadataka“, rekao je Šojgu na sednici Saveta ministara odbrane Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

On je istakao da je ofanziva ruske vojske namerno usporena, kako bi se omogućila evakuacija civila.

„Radi evakuacije civila iz naseljenih mesta koji su u obruču objavljuje se režim tišine i otvaraju humanitarni koridori. Nesumnjivo, to usporava ofanzivu, ali to se radi namerno kako bi se izbegle žrtve među civilima“, rekao je on.

Zapad, plašeći se uništenja ukrajinskih snaga, hitno je organizovao isporuke oružja Ukrajini. Kako je naveo, pokrenuta je kampanja velikih razmera za dezinformaciju međunarodne zajednice o pravim razlozima krize.

On je istakao da su u zemlju stigli vojni savetnici i saradnici privatnih vojnih kompanija, dok je broj plaćenika premašio 6.000 ljudi.

Zapad nije prihvatio predloge Moskve o bezbednosti

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu optužio je zapadne države da ignorišu ruske inicijative za rešavanje pitanja bezbednosti.

„Bez obzira na napore Rusije, Zapad nije uzeo u obzir predloge o rešavanju ključnih pitanja za našu bezbednost – neširenje NATO-a na istok i neraspoređivanje ofanzivnog

oružja u blizini ruske teritorije. Sve je bilo suprotno“, rekao je Šojgu na sednici Saveta.

„SAD su krenule u potpunu demontažu izgrađene arhitekture međunarodne bezbednosti, prateći je globalnim raspoređivanjem sistema protivraketne odbrane, izradom raketnih sistema srednjeg i kratkog dometa“, dodao je ruski ministar.

Šojgu je izjavio da je to nateralo Rusiju da pokrene specijalnu vojnu operaciju u cilju zaštite ljudi od genocida, demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, kao i osiguranja njenog nenuklearnog i neutralnog statusa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here