Home MAGAZIN Britanija poslala brodove u Odesu..– Moskva: Ulazimo u nuklearnu fazu!

Britanija poslala brodove u Odesu..– Moskva: Ulazimo u nuklearnu fazu!

465
0
SHARE

Rusija ceni želju Britanije, da pošalje ratne brodove u Odesu.

„Pojava ratnih brodova NATO-a u Crnom moru stvoriće dodatnu napetost, jer pre ili kasnije mogu da se umešaju u vojni sukob“, rekao je vojni ekspert Konstantin Sivkov za list VZGLJAD.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus je ranije podržala ideju o slanju ratnih brodova, da „oslobađaju“ i prate brodove sa žitom iz Odese.

„Britanija, SAD i EU u suštini kucaju na otvorena vrata.

Naš ministar spoljnih poslova je nedavno rekao: molim vas, izvadite žito ali prvo očistite ove luke od mina, jer ih miniraju ukrajinske oružane snage“, podsetio je Konstantin Sivkov, doktor vojnih nauka.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„U ovoj situaciji, neophodno je pregovarati sa Mornaričkim snagama Ukrajine i Zelenskim.

Moraju otvoriti luku Odesa, za izvoz žita.

Koliko znam, tamo je blokirano 78 stranih brodova, među njima su i suvotovari, na koje je već moguće utovariti žito i izneti ga“, dodao je stručnjak.

Sivkov je skrenuo pažnju da se pod izgovorom pratnje brodova sa žitom britanski ratni brodovi mogu koristiti u sasvim druge svrhe.

„Takvi razgovori daju razloga za sumnju da brodovi u pravcu ukrajinskih luka možda nisu prazni, već nose teško naoružanje i oklopna vozila“, rekao je on.

Druga strana pitanja je interes Zapada da vrati brodove SAD, Britanije i drugih vodećih zemalja NATO-a u luke Crnog mora“, rekao je vojni ekspert.

„Turska je do danas blokirala ulaz u Crno more za ratne brodove stranih država, osim za zemlje sliva Crnog mora.

To onemogućava da se ovde pojave ratni brodovi vodećih zemalja NATO-a, što im se, naravno, ne sviđa“, naglasio je sagovornik.

„Ako ratni brodovi NATO-a uđu u Crno more, može doći do incidenta, usled čega će doći do vatrenog kontakta između ruske mornarice i snaga NATO-a“, rekao je Sivkov.

Sagovornik nije isključio ovakav razvoj događaja, budući da je, na primer, prošle godine britanski razarač HMS Defender već bio umešan u provokacije kod obala Krima ali je proteran iz teritorijalnih voda Ruske Federacije, kao posledica granatiranja, od strane ruskih graničara.

Ekspert je predvideo dva scenarija za razvoj događaja u takvim uslovima.

„Ili će brodovi NATO-a napasti naše trupe i primorati nas da odgovorimo.

Ili će grubo narušiti naše teritorijalne vode i kao odgovor na zahteve da ih napustimo, otvoriti vatru na naše snage“, rekao je on.

„Kao rezultat toga, pomorske snage NATO-a će biti uništene.

I to može poslužiti kao povod za početak sukoba punog razmera između Rusije i NATO-a, koji će vrlo brzo preći u nuklearnu fazu“, zaključio je on.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here