Home MAGAZIN ORBAN PROGLASIO VANREDNO STANJE U MAĐARSKOJ ZBOG RATA…

ORBAN PROGLASIO VANREDNO STANJE U MAĐARSKOJ ZBOG RATA…

402
0
SHARE

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je ratno vanredno stanje odmah nakon što je postavljena njegova nova vlada, piše Bloomberg.

Vanredno stanje, novo sredstvo koje je parlament odobrio ranije u utorak, stupiće na snagu u ponoć i daće vladi „manevarski prostor i mogućnost da odmah reaguje“ na posledice rata u susednoj Ukrajini, rekao je Orban u video poruci na svojoj Fejsbuk stranici.

Vlada će svoje prve mere u okviru vanrednog stanja objaviti u sredu, rekao je on.

– Vlada će, koristeći svoje pravo iz Osnovnog zakona, danas od ponoći proglasiti ratno stanje. Kao i vanredno stanje uvedeno tokom epidemije, ovo će omogućiti vladi da odmah reaguje i svim mogućim sredstvima zaštiti Mađarsku i mađarske porodice. Sutra ću vas obavestiti o našim prvim odlukama – rekao je premijer Viktor Orban na svojoj Fejsbuk stranici.

U snimku za utorak popodne, premijer je rekao da je vlada koja je danas položila zakletvu odmah počela sa radom. Kako je rekao, nisu gubili ni minut jer je u susedstvu rat – rat kome još niko ne vidi kraj, prenosi Index.hu.

– Ovaj rat predstavlja stalnu pretnju Mađarskoj, ugrožava našu fizičku bezbednost i takođe ugrožava snabdevanje energijom i finansijsku sigurnost privrede i porodica. Vidimo da su rat i sankcije u Briselu doveli do ogromnog ekonomskog preokreta i drastičnog rasta cena. Svet je na ivici ekonomske krize. Mađarska mora da se kloni ovog rata i da zaštiti finansijsku sigurnost svojih porodica – rekao je premijer i dodao da je za to potreban manevarski prostor i hitna akcija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here