Home MAGAZIN RUSIJA UPUTILA UPOZORENJE TURSKOJ: UKOLIKO SE UTVRDI DA STE OBORILI JERMENSKI SU-25,...

RUSIJA UPUTILA UPOZORENJE TURSKOJ: UKOLIKO SE UTVRDI DA STE OBORILI JERMENSKI SU-25, ULAZIMO U RAT..

8225
0
SHARE

Prema objavljenim informacijama, Azerbejdžan je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu, oklopnim vozilima i vojnih napadačkih i transportnih helikoptera.

Jermenski zvaničnik je govorio o gubicima Azerbejdžana u 137 tenkova, 7 helikoptera, 72 drona i 1 avion, a poginulo je oko 800 vojnika.

Prema nepotvrđenim informacijama Azerbejdžan trenutno ima približno 1.900 ranjenih vojnika. Jermenska vojska je potvrdila da su i oni pretrpeli velike gubitke, ali oni će biti objavljeni naknadno.

Vodi se artiljerijska bitka, uz međusobno granatiranje položaja dve zaraćene strane, kao i delovanje bespilotnih letelica.

Međutim, vojni stručnjaci i analitičari izveštavaju da ako se cifre za azerbejdžanske gubitke pokažu tačnim, to će biti ozbiljni gubici.

Još jedna činjenica je impresivna – obe države ozbiljno izbegavaju upotrebu svojih aviona i povremeno koriste bespilotne letilice koje su zapravo uglavnom u izviđačkim misijama.

Prema rečima stručnjaka, nekorišćenje borbenih aviona nastalo je zbog činjenice da obe zemlje imaju kvalitetne sisteme PVO sa dometom od oko 100 km. a strah od gubitka dodatne opreme i ljudstva zasad je vodio u njihovoj odluci da „prizemlje“ borce.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova uputila je snažno i jasno upozorenje Turskoj zbog umešanosti te zemlje u sukob oko Nagorno-Karabaha

Po još neispitanim činjenica u slučaju rušenja jermenskog lovca SU-25 od strane turskog F-16, prema podacima jermenskog Ministarstva odbrane, komplikuje situaciju, jer je Moskva dužna da pruži vojnu pomoć Jermeniji prema Ugovoru iz Taškenta“.

Zaharova je uputila upozorenje Turskoj da ukoliko se utvrdi da su oborili jermenski SU-25, Rusija će biti primorana da vojno interveniše.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here