Home AKTUELNO PRETE OZBILJNE POSLEDICE: RUSIJA I BELORUSIJA UVELE SANKCIJE EU KAO ODGOVOR NA..

PRETE OZBILJNE POSLEDICE: RUSIJA I BELORUSIJA UVELE SANKCIJE EU KAO ODGOVOR NA..

2372
0
SHARE

Belorusija je najavila sankcije kao odgovor na mere koje je EU uvela zvaničnicima te zemlje zbog represije nad opozicijom i falsifikovanja rezultata izbora.

Rusija je saopštila da će i ona slediti beloruske sankcije EU.

“Belorusija od danas uvodi spisak sankcija kao odgovor (na sankcije EU)”, navodi se u saopštenju beloruskog ministarstva spoljnih poslova koje precizira da neće objavljivati taj spisak mera, prenosi agencija Frans pres.

Evropska unija je dogovorila sankcije za 40 beloruskih zvaničnika koje optužuje za mešanje u izbore i kršenje ljudskih prava u zemlji, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mišel je objavio na Tviteru da su se lideri EU složili da sankcije sprovedu bez odlaganja i naveo da na listi nije predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ali da će EU “pratiti situaciju”. Kremlj je danas ocenio da su sankcije EU “dokaz slabosti, a ne snage” Evropljana.

“Smatramo da je politika sankcija generalno loša”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ocenjujući “pozitivnim” što sam Lukašenko nije na udaru evropskih mera.

“Beloruski spisak uzvratnih sankcija, koje stupaju na snagu danas, će automatski upotrebiti Rusija”, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija

Zaharova i navela da je taj potez u skladu sa obavezama prema sporazumu o uniji između Belorusije i Rusije.

Belorusko ministarstvo nije objavilo svoj spisak niti je reklo koliko zvaničnika je na njemu, prenosi agencija AP.

Ukoliko EU pojača sankcije mogle bi da budu ozbiljnije posledice, navodi se u beloruskom saopštenju, kao što je povlačenje iz zajedničkih programa i projekata ili revidiranje diplomatskih odnosa sa evropskim blokom.

Sankcije koje su na snazi od danas, obuhvataju zamrzavanje imovine beloruskih zvaničnika kojima je i zabranjen ulazak na teritoriju EU.

Danas je portparol spoljnih poslova Belorusije rekao novinarima da Belorusija opoziva svoje ambasadore iz Poljske i Litvanije i pozvao te dve zemlje da urade isto sa svojim

ambasadorima u Belorusiji. Takođe je zatražilo da one smanje svoje diplomatsko osoblje u Minsku.

On je rekao da će Belorusija tražiti smanjenje diplomatskog osoblja Kanade i Britanije koje su ranije ove nedelje najavile sankcije protiv Lukašenka i drugih beloruskih zvaničnika.

Lukašenko je telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji ga podržava u ovoj krizi. Oni su, kako je saopštio Kremlj, “potvrdili” želju za produbljivanjem unije dve zemlje. Lukašenko i Putin su takođe izrazili uverenje da će uskoro biti rešeni postizborni problemi u Belorusiji.

Dok Belorusi protestuju od izbora 9. avgusta, Putin je nedavno obećao Minsku pomoć po pitanju bezbednosti i pozajmicu od 1,5 milijardi dolara.

(Beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here