Home AKTUELNO BRITANSKI NAUČNICI TVRDE: VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA NEĆE NA PROLEĆE VRATITI ŽIVOT...

BRITANSKI NAUČNICI TVRDE: VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA NEĆE NA PROLEĆE VRATITI ŽIVOT U NORMALU!

556
0
SHARE

Čak i efikasna vakcina protiv korona virusa neće na proleće vratiti život u normalu, upozorila je danas grupa vodećih naučnika britanskog Kraljevskog društva.

Vakcina se često doživljava kao „sveti gral“ koji će okončati pandemiju, ali naučnici u izveštaju navode da moramo biti „realni“ u vezi s tim šta vakcina može da postigne i kada, prenosi BBC.

Oni navode da restrikcije možda treba postepeno relaksirati jer bi će možda proći i godina dana da bi se napravila vakcina.

Trenutno se u svetu razvija više od 200 vakcina protiv korona virusa.

„Vakcina pruža veliku nadu u potencijalni kraj pandemije, ali znamo da je istorija razvoja vakcine puna neuspeha“, rekla je doktorka Fiona Kali sa Nacionalnog instituta za srce i pluća Kraljevskog koledža u Londonu.

Uprkos tome što postoji optimizam britanske vlade da bi neki ljudi mogli da se vakcinišu već ove godine dok bi masovna vakcinacija mogla da se dogodi početkom naredne, Kraljevsko društvo upozorava da je to dugotrajan proces.

„Čak i kada vakcina bude dostupna, ne znači da će se za mesec dana svi vakcinisati, govorimo o šest meseci, devet meseci … godinu“, rekao je profesor Nilaj Ša, šef hemijskog inžnjeringa na Kraljevskom koledžu u Londonu.

„Nema govora o tome da će se život odjednom u martu vratiti u normalu“, dodao je on.

Istraživači upozoravaju da predstoji još mnogo izazova i da će biti potrebno još dosta vremena da se dobiju svi bitni odgovori kao što je pitanje dugoročnog imuniteta.

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here