Home MAGAZIN OFICIR VOJSKE SRBIJE, SVEDOK U AFERI UBISTVA GARDISTA TVRDI DA SU STRADALI...

OFICIR VOJSKE SRBIJE, SVEDOK U AFERI UBISTVA GARDISTA TVRDI DA SU STRADALI ZBOG KOKAINA U KASARNI

1527
0
SHARE

Od ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni Topčider 2004. prošlo je 16 godina, a istraga ovog slučaja dosad je iznedrila samo jedno ime – Sašu Reljića, bivšeg oficira Vojske Srbije koji navodno živi u Moskvi, a koji se pominje kao ključni svedok pogibije vojnika.

Inače, pomenutog svedoka prvi je pomenuo nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, rekavši da ga je video jednom u životu i to kao člana ruske delegacije, koja ga je čekala na aerodromu u Moskvi.

Gardisti su ubijeni 5. oktobra 2004. godine u izdvojenom podzemnom objektu “Karaš”, a istraga pogibije kretala se u više pravaca – od toga da je jedan vojnik ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo, do toga da su obojica likvidirani jer su videli nešto što nije trebalo.

Ipak, zvanična istraga za 16 godina iznedrila je samo jedno ime, svedoka Reljića, koji se pominje kao ključni faktor u rešavanju slučaja i koji je obeledanio da su vojnici Jakovljević i Milovanović ubijeni zbog 1,5 tona kokaina sakrivenog u kasarni na Topčideru.

Mediji su prošle godine prenosili da je Reljić zbog svojih saznanja saslušan u tužilaštvu i da je tada izneo tvrdnje da je gardiste ubio visokopozicionirani pripadnik MUP. Bivši oficira Vojske SCG rekao je da ga je 2006. godine zvao funcioner BIA iz Zrenjanina, koji mu je zatražio sastanak s tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem kako bi mu, navodno, dostavio saznanja o grupi švercera kokaina, koji je bio skrivan u kasarni na Topčideru.

“Taj funkcioner je preko posrednika dobio poziv od direktora BIA Radeta Bulatovića, koji mu je naredio da prestane da se bavi grupom i drogom. U međuvremenu, funkcioner policije iz Zrenjanina dojavio je narko-bandi da im je BIA na tragu.

Trojica policajaca ubrzo su zaustavila vozilo u kojem je bio operativac, inače ubačen u krimi-grupu u nameri da je razootkrije, i brutalno ga prebili. Kako bi sklonili drogu, jer nije bila dogovorena smena u kasarni, ubili su dvojicu stražara, a potom izneli narkotike i kamionom ih odvezli prema Mađarskoj”, ispričao je tada Reljić, prenosili su mediji.

On je objasnio da je funkcioner BIA ostao pri tome da želi da preda dosije Tadiću, ali se umesto sa njim u jednom restoranu u Ulici vojvode Stepe sastao sa pokojnim Miodragom Rakićem, Tadićevim šefom kabineta, i još jednom osobom, gde im je u Reljićevom prisustvu predao dosije.

“Nakon što me je u medijima pomenuo Tadić, čuo sam se s jednim penzionisanim policajcem iz Zrenjanina koji mi je potvrdio da je policijski funkcioner dojavio narko-grupi da je BIA upratila kokain i da su se bavili tim visokopozicioniranim pripadnikom MUP. Rekao mi je da o tome postoje i izveštaji u Beogradu”, pisali su mediji svojevremeno, prenoseći Reljićev iskaz.

Tadić prvi ukazao na Reljića

Inače, na ulogu Reljića u slučaju ubijenih gardista ukazao je upravo Boris Tadić i to nakon što je saslušan u SBPOK-u o saznanjima u vezi sa zločinom. On je nakon saslušanja istakao da ga nisi ispitivali o pokojnom šefu crnogorskog DB Vukašinu Marašu, koga su u više navrata mediji dovodili u vezu sa slučajem gardista, ali da jesu za Reljića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here