Home MAGAZIN ČUPIĆ: DA BI OPSTAO U POLITICI, VUČIĆ JE PRIHVATIO SVE ŠTO MOŽE,...

ČUPIĆ: DA BI OPSTAO U POLITICI, VUČIĆ JE PRIHVATIO SVE ŠTO MOŽE, A PITANJE JE ŠTA ON ISKRENO MISLI

551
0
SHARE

U danu kada je u Briselu usvojen izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i u kom se navodi da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi ili pravosudni sistem, gost N1, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić kaže da moćnici uvek imaju svoje interese i da bi Vučić, da iz EU zaista insistiraju na vrednostima, “bio gotov”.

“Dali bi mu ultimatum – a oni insitiraju da se reši problem Kosova i smatraju da je on tu neki faktor i činjenica koja na to može da utiče”, rekao je Čupić.

On je ocenio i da će se tek videti da li će za ekonomski paket koji je usvojen, a koji zavisi od napretka u rešavanju problema na polju vladavine zakona i u borbi protiv korupcije imati nekog efekta.

“To ćemo tek da vidimo, moćnici uvek imaju svoje interese, a za EU sad je to Kosovo”, rekao je Čupić.

Ukazao je da uvek treba odvojiti pitanje tekuće politike od vrednosti koje predstavlja EU.

“Kada je u pitanju tekuća politika, onda su oni moćnici, drugo su vrednosti…Na kraju krajeva, da insistiraju na vrednostima on bi bio gotov, dali bi mu ultimatum”, naglasio je Čupić.

On je rekao i da ga nije iznenadilo što je Vučić odabrao baš 5. oktobar kao dan na koji će saopštiti ime novog mandatara, a ne čudi ga, kaže ni što je izabrao baš Anu Brnabić za tu funkciju.

“Nije me iznenadilo, smatram da je Vučić i premijer i faktički ministar…To je više pitanje nekog njegovog psihološkog stanja”, rekao je Čupić i ocenio da je Vučić pre 20 godina na taj dan bio verovatno “u nekoj mišijoj rupi, sav očajan i potpuno izbezumljen”.

“To mu je ostalo u svesti i cilj mu je da taj datum pokaže da za njega ništa ne znači”, kaže.

Čupić ističe da je 5. oktobar bio sjajan dan, da je bila prisutna “božanstvena energija”, da su se podigli ljudi koji su bili u nepravdi i da ko obezvređuje to, obezvređuje naše živote i ljude koji su došli tu u ogromnom broju.

Upitan zbog čega Vučić kao pozitivnu stvar 5. oktobra navodi otvaranje Srbije ka svetu, Čupić kaže da je on iz tog perioda, a verovatno i kasnije odrastajući “povukao jednu crtu”- “bio je protiv i EU i razvijenog demokratskog sveta, kakve je sve pretnje izgovarao, a ovo je sad period političkog preživljavanja, da bi opstao u politici, prihvatio je sve što može da učini da opstane u politici, a pitanje je šta on iskreno misli”.

Ocenio je i da je Vučić “vrlo surov prema unutrašnjem političkom životu, da omalovažava ljude.

“Smatram da najviše poniženja, ima prema svojim najbližim saradnicima, čak jednu patologiju”.

Povodom izbora Ane Brnabić, kaže da je Vučić nju pronašao i video šta je sve u stanju da uradi.

“Ona je njegov izvršitelj do kraja, to je poslušništvo do kraja, formalno premijer ima najveću moć, a suštinski ona nema nikakvu moć”.

“Kao premijer ona je njega zvala šefe, kako premijer može da zove predsednika šefe?”, zapitao je Čupić i dodao da bi se ta autoritarnost, svovlašće i taj stepen samovolje isključio – to mora zakonom da se reši.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here