Home MAGAZIN BOŠKO OBRADOVIĆ OTKRIO DETALJE RAZLAZA SA ĐILASOM! EVO ŠTA ĆE SE DALJE...

BOŠKO OBRADOVIĆ OTKRIO DETALJE RAZLAZA SA ĐILASOM! EVO ŠTA ĆE SE DALJE DEŠAVATI S OPOZICIJOM (VIDEO)

691
0
SHARE

Ali, taj trenutak će ponovo doći, jer je ovakvo političko stanje nenormalno i to nagomilano narodno nezadovoljstvo uskoro će se ponovo izliti na ulice.

* Teza koju je izneo vaš stranački kolega Ivan Kostić je da niste ušli u to UOS zbog Kosova. Da li biste to malo pojasnili, jer se stiče utisak tako da se UOS odriče Kosova, a ne i vi.

– U dve tačke programskog dokumenta Saveza za Srbiju u 30 tačaka jasno je definisan i stav prema Kosovu i Metohiji, koji se oslanja na poštovanje Ustava Srbije i Rezoluciju 12 44 SB UN, i protivi bilo kakvom priznanju lažne države Kosovo.

Mi smatramo da je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije najvažnije ustavno, nacionalno, državno, ekonomsko i bezbednosno pitanje danas i da ne možemo biti deo političkog saveza koji nema jasan stav po tom pitanju.

Danas nam je preko potreban jedan zajednički ustavobraniteljski pokret za odbranu KiM i po ovom pitanju želimo saradnju sa svima u Udruženoj opoziciji Srbije, kao i opoziciji van nje, ali i sa pristalicama vladajućih stranaka koje ne žele da se odreknu dela državne tertitorije i ne slažu se sa politikom njihovih rukovodstava koja vodi ka priznanju kosovske nezavisnosti uz nekakvu sramnu kompenzaciju.

* Da li će još neko krenuti vašim stopama i napustiti SZS, jer ima spekulacija da već duže vreme ima neslaganja između Jeremića i Đilasa?

– Želim da istaknem da je Savez za Srbiju mnogo uradio u prethodne dve godine suprotstavljajući se ovoj vlasti svuda i na svakom mestu, organizujući proteste u preko 100 gradova i opština Srbije.

Smatram političko iskustvo Saveza za Srbiju veoma dragocenim za obnovu demokratske kulture dijaloga, uvažavanja drugačijeg mišljenja i dogovora oko tema od opšteg interesa.

Mi sada vežbamo kako bi Srbija nakon Vučićevog pada trebalo da izgleda kao normalna demokratska zemlja. SZS je mnogo učinio na tom polju i siguran sam da ćemo nastaviti sa tom demokratskom praksom međusobnog poštovanja i konstruktivnog razgovora i dogovora i ubuduće, bez obzira što nismo deo novog opozicionog saveza.

* U ponedeljak je konstituisani novi saziv parlamenta u kome praktično nema opozicije?

– Kao Glavni odbor SNS u kome se ovi lažni narodni poslanici zaklinju na vernost Vučiću. Posebno je tragikomično kako svi do jednoga sede u čekaonici u centrali SNS i mole da budu primljeni u vlast, a Vučić ih sve ponižava i odlaže formiranje vlasti uživajući u ličnom režimu.

Ma koliko svi oni zasluživali takvo poniženje, time je najviše ponižena naša država i zato bi svi trebalo da se pobunimo. Imamo demokratsko pravo na pobunu, posebno kada su nepravda i nesloboda postale zakon.

* Opozicija koja je bojkotovala izbore stalno ponavlja kako je bojkot uspeo, a izbori bili lažni.

Kakvi god bili parlament je konstituisan, a biće izabrana i vlada i jedan čovek će nastaviti da vlada, uprkos činjenici da je demokratija u Srbiji umrla. Da li je opozicija mogla energičnije da se bori da do toga ne dođe?

– Ja sam bio i ostao pristalica te energičnije opozicione borbe koja bi podrazumevala i građansku neposlušnost i blokade institucija koje ne rade svoj posao, ali sam ostao usamljen u tome.

Demokratija u Srbiji je umrla i takvo stanje parlamentarizma bez opozicije je neodrživo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here