Home MAGAZIN BOŠKO OBRADOVIĆ OTKRIO DETALJE RAZLAZA SA ĐILASOM! EVO ŠTA ĆE SE DALJE...

BOŠKO OBRADOVIĆ OTKRIO DETALJE RAZLAZA SA ĐILASOM! EVO ŠTA ĆE SE DALJE DEŠAVATI S OPOZICIJOM (VIDEO)

671
0
SHARE

Pozdravljam formiranje Udružene opozicije Srbije i nadam se tehničkoj saradnji, iako Srpski pokret Dveri neće biti njen formalni deo. Savez za Srbiju će prestati da postoji trenutkom formiranja Udružene opozicije Srbije kao nove forme opozicionog okupljanja.

Pozdravljam formiranje Udružene opozicije Srbije i nadam se tehničkoj saradnji, iako Srpski pokret Dveri neće biti njen formalni deo.

Bez obzira što će Dveri svoje delovanje u budućnosti nastaviti samostalno, nema razloga da ne budemo deo šireg opozicionog fronta po svim onim pitanjima na koja smo se zajedno obavezali Sporazumom sa narodom, a to je pre svega borba za slobodu medija i demokratske izbore – kaže u razgovoru za Danas Boško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri .

* Zbog čega ste se razišli sa Draganom Đilasom?

– To što nismo deo Udružene opozicije Srbije ne znači da smo se razišli sa ostalim kolegama iz Saveza za Srbiju, već samo da različitim putevima nastavljamo ka istom cilju a to je obnova srpske demokratije i nezavisnih državnih institucija. Mi smo postali deo Saveza za Srbiju zbog programa u 30 tačaka i nismo želeli da ulazimo neki novi politički savez bez jasnog programa.

Ostajemo verni programu od 30 tačaka Saveza za Srbiju i nastavljamo dalje samostalno, a siguran sam da ćemo tehnički sarađivati i u budućnosti, jer nas sve čeka velika borba za političke promene u susret deceniji vladavine ove kriminalne i nedemokratske vlasti.

* Donedavno ste tvrdili da sva opozicija treba da se udruži kako bi se srušio nedemokratski režim Vučića?

– Niko od nas solo ne može da smeni ovu vlast i čeka nas još mnogo oblika zajedničke saradnje, od protesta, demonstracija i građanske neposlušnosti do potencijalno zajedničkog izlaska na izbore na svim nivoima.

Ostajemo otvoreni za razgovore o zajedničkoj listi za gradske izbore u Beogradu i zajedničkom predsedničkom kandidatu za predsedničke izbore, dok za vanredne parlamentarne izbore treba razmotriti da li je bolje ići u jednoj ili dve kolone.

Međutim, to je daleko, građani od nas traže aktivnost odmah i da ova vlast što pre bude smenjena, a to znači formiranje prelazne Vlade i vanredne izbore na svim nivoima za 6-12 meseci. To je ono na čemu treba svi zajedno da radimo bez obzira na naše ideološke i političke razlike.

* I dok vi napuštate SZS, Miloš Jovanović poziva na ujedinjenje opozicije?

– Nikad nije kasno za ujedinjenje opozicije u jedan front za smenu aktuelne vlasti i odbranu osnovnih demokratskih vrednosti u našem društvu.

Samo tu ne sme biti kalkulacije i bilo kakve javne ili tajne saradnje sa vladajućim režimom. Ne može se sedeti na dve stolice. Nadam se da su ostale kolege iz opozicije koje su učestvovale na lažnim, nedemokratskim i protivustavnim izborima izvukle tu pouku.

* Utisak je da ste se sa ostatkom SZS počeli da razilazite u vreme vašeg štrajka glađu?

– Mislim da je tada propuštena velika prilika da se organizuju masovni mirni i nenasilni protesti ispred Narodne skupštine, a pridruživanjem štrajku glađu od strane ostalih kolega narodnih poslanika i lidera opozicije režim bi bio matiran i lažni izbori ne bi mogli biti održani. Još uvek ne mogu da razumem zašto do toga nije došlo.

Kao što ne mogu da razumem zašto smo se razišli 13. aprila sa onog najvećeg opozicionog mitinga. To je bio trenutak da se ostane i da se pozove čitava Srbija da nam se pridruži. Ja sam se zalagao za to, ali sam nažalost ostao u manjini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here