Home TEMA DANA ŠOKANTNE TVRDNJE RUSKOG GENERALA: STRAVIČNA EKSPLOZIJA U BEJRUTU JE BILA RAKETNI UDAR-...

ŠOKANTNE TVRDNJE RUSKOG GENERALA: STRAVIČNA EKSPLOZIJA U BEJRUTU JE BILA RAKETNI UDAR- OVO JE SKRIVENO

1527
0
SHARE

Liban nije u stanju da kontroliše svoj vazdušni prostor i zato nije nemoguće da je eksplozija od pre dva dana bio raketni udar, smatra bivši načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije, general Leonid Ivašov.

„Dopuštam mogućnost da je izvedena vazdušna operacija i napad na luku u Bejrutu i da je to dovelo do stravične eksplozije, i nema ničeg čudnog u tome što libanska vojska to nije registrovala.

Libansko nebo je kao ‘svratište’, istinsku vojsku nemaju, ne kontrolišu svoj vazdušni prostor. Tačno je i da nemaju kompaktan radarski sistem, ni udarna sredstva PVO da obore avione koji bi povredili njihov vazdušni prostor“, objašnjava Ivašov.

On dodaje i da spoljne sile u regionu pokušavaju da smene rukovodstvo Libana i da je za to „više od drugih zainteresovan Izrael“.

„Bio sam jednom prilikom u Libanu i jedna situacija je u pravom svetlu pokazala stanje sistema PVO u toj zemlji. U vili premijera Saada Haririja su vođeni pregovori i u jednom trenutku iznad glava su nam proleteli borbeni avioni. Na pitanje čiji su to avioni, jer ih Liban nema, drugi čovek u zemlji je pozvao nekog telefonom i nešto kasnije su mu javili da su to, najverovatnije, bile izraelske letelice“, naveo je on.

Ranije danas predsednik Libana Mišel Aun nije isključio mogućnost da je spoljni faktor umešan u eksploziju koja se dogodila u Bejrutu, prenela libanska televizija MTV.

„Uzrok eksplozije još nije utvrđen, ali postoji mogućnost umešanosti spoljnih snaga korišćenjem rakete ili bombe, ili sprovođenjem nekih drugih aktivnosti“, rekao je Aun.

Eksplozija u Bejrutu

U blizini luke u Bejrutu, najnaseljenijem delu glavnog grada Libana, u utorak su odjeknule dve snažne eksplozije koje su ostavile grad razorenim, a stanovnike zatečenim.

Udarni talas eksplozije uništio je i oštetio na desetine kuća, automobila, a u mnogim četvrtima prestonice popucala su prozorska stakla.

Vlasti su saopštile da je eksploziju izazvala detonacija 2.700 tona amonijum-nitrata, koji se nalazio u skladištu nakon što je 2015. godine zaplenjen na carini.

Prema pisanju bejrutskih medija, tokom eksplozije u Bejrutu poginulo je 149 osoba, dok je oko 5.000 ljudi povređeno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here