Home AKTUELNO U Donbasu britanski plaćenici osuđeni na smrt streljanjem (VIDEO)

U Donbasu britanski plaćenici osuđeni na smrt streljanjem (VIDEO)

576
0
SHARE

Vrhovni sud Donjecke narodne republike osudio je dvojicu britanskih i jednog državljanina Maroka, koji su se borili na strani Ukrajine na smrtnu kaznu.

Sadun Brahim iz Maroka i Britanci Ajden Aslin i Šon Piner biće streljani.

Dvojica Britanaca, koje je Rusija zarobila tokom sukoba u Ukrajini, navodno su juče priznala krivicu.

Aslin (28) i Piner (48) zarobljeni su u aprilu dok su se borili u Ukrajini, pre nego što su se pojavili pred sudom u otcepljenoj Donjeckoj narodnoj republici.

Aslin i Piner navodno su priznali da su se „obučavali kako bi izvršili terorističke aktivnosti“.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama u sredu čuje se kako prevodilac pita Aslina da li „priznaje krivicu“ na krivično delo, na šta je on odgovorio „da“.

Reakcija Britanije na smrtne kazne izrečene njihovim građanima zarobljenim u Ukrajini
Vlada Velike Britanije je „duboko zabrinuta“ zbog smrtnih kazni izrečenih Britancima Ejdenu Aslinu (28) i Šonu Pineru (48), koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu, saopštio je Dauning strit.

“ Očigledno smo duboko zabrinuti zbog ovoga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe. Znaćete da po Ženevskoj konvenciji, ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet boraca i ne bi trebalo da budu krivično gonjeni za učešće u neprijateljstvima. Tako da ćemo nastaviti da radimo sa ukrajinskim vlastima kako bismo pokušali da obezbedimo oslobađanje svih britanskih državljana koji su služili u ukrajinskim oružanim snagama i koji se drže kao ratni zarobljenici“, rekao je u saopštenju zvanični portparol premijera.

U međuvremenu, ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da „potpuno osuđuje“ izricanje presude Britancima.

„Oni su ratni zarobljenici. Ovo je lažna presuda bez apsolutno ikakvog legitimiteta. Moje misli su sa porodicama. Nastavljamo da činimo sve što možemo da ih podržimo, rekla je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here