Home TEMA DANA GROM IZ MOSKVE: Povlači se priznanje nezavisnosti Litvanije- Vraća se u sastav...

GROM IZ MOSKVE: Povlači se priznanje nezavisnosti Litvanije- Vraća se u sastav Rusije?!

460
0
SHARE

Poslanik Jedinstvene Rusije Jevgenij Fedorov podneo je Državnoj dumi nacrt zakona o ukidanju rezolucije Državnog saveta SSSR „O priznavanju nezavisnosti Republike Litvanije“, u kojoj se navodi da je ona nezakonita, dokument je dostupan u Dumi.

Rezolucija Državnog saveta SSSR-a je nezakonita, jer je doneta od strane neustavnog organa i kršeći zahteve niza članova Ustava SSSR-a, navodi se u obrazloženju nacrta.

Prema mišljenju poslanika, prekršen je Zakon SSSR „O postupku rešavanja pitanja u vezi sa otcepljenjem  republike od SSSR-a”, pošto u Republici Litvaniji nije održan referendum o otcepljenju od SSSR-a i prelazni period nije uspostavljen da razmatra sva sporna pitanja.

Autor predloga zakona takođe podseća da je Ustav Rusije dopunjen, posebno, članom 67.1, koji kaže da je „Ruska Federacija pravni naslednik SSSR-a na njenoj teritoriji“.

„U martu 1991. godine, u skladu sa Uredbom Vrhovnog sovjeta SSSR-a od 16. januara 1991. br. 1910-1 „O organizaciji i merama za obezbeđivanje održavanja referenduma SSSR-a o očuvanju Unije Sovjetske Socijalističke Republike“, u zemlji je održan referendum na kome je doneta odluka o očuvanju SSSR-a kao jedinstvene države“, navodi se i u obrazloženju.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here