Home AKTUELNO NA LICU MESTA- NEMA ŽALBE! OD SADA ĆE VAS I REDOVNI POLICAJCI...

NA LICU MESTA- NEMA ŽALBE! OD SADA ĆE VAS I REDOVNI POLICAJCI KAŽNJAVATI ZA MASKE- OVO SU CIFRE..

1436
0
SHARE

– Prekršajnim nalogom moći će da se izrekne mandatna kazna od 5.000 dinara fiizičkom licu zbog nenošenja maske – ukazala Stojčević govoreći o izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zakonom su već predviđene više kazne za pravna i odgovorna lica koja ne obezbede uslove u svom objektu, poput razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, ili nepostojanja korona redara i one se takodje ne menjaju.

– Prekšajni nalog funkcionisaće poput onog koji plaćamo i kod nepripisnog parkiranja – u roku od 8 dana moći će da se plati pola kazne, navodi Stojčević.

Precizira se i pojam kućnog karantina

U Zakonu će takođe biti preciziran pojam kućnog karantina – dodala je Stojčević.

Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ukazujući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije.

Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred vladom Srbije sledećeg četvtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.

Kazne mogu biti i zatvorske

Kako smo već pisali, ako lice ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje, u sud stiže konačan nalog na izvršenje.

Takav nalog izvršava se tako što se kažnjenom obustavi deo zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate kazne ili se izrečena novčana kazna menja za rad u javnom interesu (osam sati rada u javnom interesu za 1.000 dinara) ili kaznu zatvora po principu jedan dan zatvora jednak kazni od 1.000 dinara.

Takođe, izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti još šira ovlašćenja dobiće komunalni milicajci i komunalni inspektori. Oni će imati praktično ista ovlašćenja koja trenutno imaju republički sanitarni inspektori.

Podsećanja radi, do sada su komunalni milicajci i komunalni inspektori mogli da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu.

A sada će moći da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera što znači da će zbog toga moći i da, u krajnjem, zatvaraju kafiće, restorane, klubove.

Postoje klubovi gde niko od gostiju ne poštuje nijednu odluku Kriznog štaba

Koliko je sprovođenje protivepidemioloških mera trenutno teško najbolje se vidi u Beogradu gde su osvanuli i snimci noćnog provoda iz jednog od klubova gde praktično niko od gostiju ne poštuje nijednu odluku Kriznog štaba.

Razlog zašto je to praktično svakodnevnica u prestonici leži upravo u sadašnjem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prema kome kazne zbog nepridržavanja protivepidemioloških mera, konkretno u noćnim klubovima, mogu da izreknu samo republički sanitarni inspektori.

A njih je toliko malo da je u Beogradu u akcijama kontrole u prethodna dva i po meseca učestvovalo tek slovima i brojem četiri republička sanitarna inspektora! Uz njih kontrolu

poštovanja protivepidemioloških mera u prestonici u prethodna dva i po meseca vršilo je 18 turističkih, ekoloških i komunalnih inspektora koji ne mogu da izriču sankcije za nepridržavanje anti-Covid mera već mogu da kažnjavaju nepoštovanje radnog vremena, buku i slično…

Takođe, njima je pomagao i 31 komunalni milicajac. Ako se ima u vidu da samo u Beogradu ima na hiljade ugostiteljskih objekata onda je jasno da toliko mali broj inspektora, od kojih mnogi imaju ograničena ovlašćenja, ne mogu da kažnjavaju većinu, a kamoli sve slučajeve neodgovornog ponašanja u vezi sa borbom protiv Covida 19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here