Home AKTUELNO NA LICU MESTA- NEMA ŽALBE! OD SADA ĆE VAS I REDOVNI POLICAJCI...

NA LICU MESTA- NEMA ŽALBE! OD SADA ĆE VAS I REDOVNI POLICAJCI KAŽNJAVATI ZA MASKE- OVO SU CIFRE..

1421
0
SHARE

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o prekršajima kojima će se efikasnije i strožije kažnjavati svako nepridržavanje protivepidemioloških mera naći će se u Skupštini Srbije najkasnije za dve nedelje.

Na taj način napraviće se pravni okvir koji će omogućiti redovnim policajcima da kažnjavaju nenošenje maske na licu mesta, a komunalnim milicajcima i inspektorima dati uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, a naplata kazni za recimo onima koji ne nose makse, izricaće se na licu mesta, kao što to funkicioniše kod na primer nepropisnog parkiranja.

To znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje protivepidemioloških mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do neodstatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima.

Tako će se konačno stvoriti mogućnost da se rigorozno sprovode mere Kriznog štaba jer sve do sada je ličilo na “začarani krug” u kome su te odluke, primera radi, u Beogradu mogli u potpunosti da primene samo četiri republička sanitarna inspektora!

A samo republički sanitarni inspektori prema posotjećim propisima imaju ovlašćenja da kažnjavaju svako nepridržavanje protivepidemioloških mera, a to podrazumeva i zatvaranje noćnih klubova kao legla zaraze.

Vučić: Oštro ćemo sankcionisati one koji ne poštuju mere

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da nove mere za sprečavanje širenja korona virusa nisu bile tema na sastanku sa direktorima kovid bolnica, jer je to u nadležnosti Kriznog štaba, ali je najavio da će se oštro sankcionisati kršenje do sada uvedenih mera.

– Oštro ćemo sankcionisati one koji ne poštuju uvedene mere i to ćete već u danima koji su pred nama moći da vidite. Drugi izbor nemamo, ne možemo da zatvorimo našu ekonomiju – rekao je Vučić.

Dva ključna zakona prvi zadaci novog skupštinskog saziva

Da će izmene Zakona o prekršajima i izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti biti jedan od prvih zadataka nove skupštine potvrdili su juče generalni sekretar

zakonodavnog tela Veljko Odalović i zamenica sekretara Vlade Srbije i član radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.

Kako je rekao Odalović, aktuelni zakon nije mogao da predvidi ovo što se dešava u Srbiji i svetu povodom pandemije i da “moramo da se prilagodimo novim problemima”.

Morate imati pravni okvir da bi organi koji postupaju imali ovlašćenja da po tome postupaju – rekao je Odalović i dodao da na osnovu postojećeg Zakona o prekršajima ne mogu da se izriču kazne zbog nepoštovanja mera protiv širenja epidemije.

S druge strane, izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti daće se šira, gore već opisana, ovlašćenja redovnim policajcima i komunalnim milicajcima i ispektorima.

Kazna za maske na licu mesta, nema više suđenja

To znači, da će izmenama oba zakona, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći da izriču i redovni policajci i to na licu mesta.

Dakle, onaj koga policajac zatekne bez maske u zatvorenom prostoru i napiše mu kaznu imaće mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje (2.500 dinara) dana ili podnese zahtev za sudsko odlučivanje u tom roku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here