Home AKTUELNO ISPLIVALI DETALJI SASTANKA PUTINA I RUSKIH TAJKUNA: „IZGUBILI SMO SVE..!“

ISPLIVALI DETALJI SASTANKA PUTINA I RUSKIH TAJKUNA: „IZGUBILI SMO SVE..!“

538
0
SHARE

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE ne pripadaju elitama.

Među onima koji ne mogu da napuste svoj položaj nalazi se i Aleksej Kudrin, ministar finansija iz Putinova prva dva predsednička mandata. Jedna osoba koja ga poznaje rekla je da je Kudrin verovao da Putin neće narediti napad na Ukrajinu. Kudrin, koji sada vodi Državni kabinetza reviziju, svojim je saveznicima rekao da bi njegov odlazak bio izdaja. Jedan drugi visoki dzvaničnik rekao je da se oseća kao da mora ostati u Moskvi, da mu odgovornost to nalaže.

– Ako svi odu, ko će popraviti ovu lošu situaciju. To je kao da radite u nuklearki. Ko će je voditi ako vi odete? Ako odete, postoji šansa da će eksplodirati – rekao je taj zvaničnik.

Među milijarderima koji su Rusiju napustili gotovo odmah nakon početka rata našlo se i nekoliko onih koji su se obogatili za vreme Jeljcina poput vlasnika firme za rudarenje dragog kamenja Polymetal Aleksandra Mamuta i Aleksandra Nesisa, zatim Mihajla Fridmana i Petra Avena iz investicijskog konzorcija Alfa Group. Drugi se, međutim, boje da će im država oduzeti firme ako napuste Rusiju. Neki od njih se nadaju da će iz cele situacije izaći neokrznuti.

– Možda ne podržavate rat, ali morate da ćutite i podržavate svoje sunarodnike jer neki vaši vojnici umiru. Možda niste srećni, ali ne smete to reći, rekao je poznanik jednog

milijardera koje je bio prisutan na sastanku Putina i biznismena koji se održao 24. februara.

Svoje su mišljenje rekli oni koji se sećaju drukčijih vremena i koji su se obogatili pre nego što je Putin došao na vlast. Sergej Pugačev, kremaljski insajder koji je Rusiju napustio 2011. godine, ukazao je na to da tajkuni još paze da na Putinov račun ne upute kritiku.

Jedan bivši bankar sa Zapada koji je sarađivao s ruskim oligarsima rekao je da oni bogataši koji su se obogatili za vreme Putinova uspona nikada neće kritikovati ruskog predsednika. Pugačev je dodao da u Moskvi i drugde u Rusiji ima i onih kojima rat ne smeta te koji zbog toga neće kritikovati Putina. Pugačev kaže da su uglavnom kritikovali vojsku jer se nije bolje pripremila za napad.

Nakon inicijalnih sankcija, ruska se ekonomija, čini se, stabilisala. Kako piše Vašington Post, to je tako jer Evropi svakog dana prodaje naftu i gas u vrednosti od 800 miliona dolara. Odluka Centralne banke koja izvoznike tera da prodaju 80 posto svojih gotovinskih prihoda onemogućila je imploziju rublje, a sve je to Putina navelo da utvrdi da „ekonomski blickrig“ kojim je Rusija napadnuta nije uspeo.

Nabjulina je, međutim, ranije ovog meseca rekla da posledice sankcija tek treba da se osete, pa da najgore tek sledi i da ruska ekonomija ne može da živi od rezervi. Pugačev kaže da Putinova pozicija zbog toga nije sigurna.

– Za tri meseca će fabrike i prodavnice ostati bez inventara, a saznaće se i koliko je ruskih vojnika stradalo u sukobima u Ukrajini.

Uprkos tome što im je zadat gotovo pa smrtonosan udarac, ruske poslovne elite još su, čini se, skamenjene od straha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here