Home AKTUELNO ISPLIVALI DETALJI SASTANKA PUTINA I RUSKIH TAJKUNA: „IZGUBILI SMO SVE..!“

ISPLIVALI DETALJI SASTANKA PUTINA I RUSKIH TAJKUNA: „IZGUBILI SMO SVE..!“

558
0
SHARE

Jedan od učesnika sastanka 37 najbogatijih ruskih biznismena i Vladimira Putina koji se

održao nekoliko sati nakon početka rata u Ukrajini rekao je da su mnogi od njih bili šokirani i utučeni.

– Nikad ih pre nisam video toliko šokirane. Neki nisu mogli da govore, rekao je drugi učesnik istog sastanka.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Dok su čekali da Putin dođe na sastanak, a čekali su ga više od dva sata, shvatili su da će se njihova poslovna carstva koja su gradili više od 30 godina vrlo brzo urušiti.

– Neki su rekli „izgubili smo sve“ – rekao je jedan od njih.

Međutim, kada ja Putin došao, nisu mu uputili nijednu kritiku. Nisu se usudili. Ruski predsednik im je rekao da će njihova zemlja ostati deo međunarodnih tržišta. To se

obećanje pokazalo lažnim. Dodao je i da nije imao izbora te da je morao da naredi „specijalnu vojnu operaciju“.

U međuvremenu je izglasan zakon koji predviđa da se svako kritikovanje rata kazni zatvorom u maksimalnom trajanju od 15 godina. Putinov režim je predložio da se u ministarstvima ustanovi novi sistem u sklopu kojeg bi se Kremlju, putem svojevrsnih političkih komesara, dojavljivalo kakvog je ko raspoloženja i kako se oseća.

Putinova odluka šokirala je i druge pripadnike ruske elite – tehnokrate i neke članove sigurnosnih službi.

– Osim onih koji su bili direktno uključeni u pripremanje invazije, ministra odbrane Sergeja Šojgua, načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Valerija Gerasimova i par ljudi

iz Federalne bezbednosne službe (FSB), niko nije znao šta se sprema, rekao je za Vašington Post jedan ruski milijarder.

Mnogi su verovali da će se Putin fokusirati na Donjeck i Lugansk. Jedan visoki zvaničnik je rekao da se Rusija pripremila za izbacivanje iz SWIFT-a, međunarodne bankarske mreže za obradu podataka i komunikaciju, ali da se nije pripremila za sveobuhvatne sankcije koje su joj nametnute.

Ruski milijarderi koji trpe zbog sankcija i neki članovi sigurnosnog establišmenta na rat u Ukrajini sada gledaju s rastućim zaprepašćenjem.

Jedna osoba je u razgovoru za Post referirala direktno na Šojgua kada je rekla: „Svi oni

žele normalan život. Imaju kuće, decu i unuke. Ne treba im rat. Nisu svi suicidalni. Žele da žive lepo. Žele da njihova deca imaju sve te da mogu da putuju na najluksuznije lokacije.“

Moskvu je prilično uzdrmala odluka Zapada da zamrzne pola novčanih rezervi kojima raspolaže ruska središnja banka, a koje iznose oko 300 milijardi američkih dolara. Guvernerka Nabjulina zbog toga je ponudila ostavku, ali pet osoba koje su upoznate s tom situacijom tvrdi da ju je Putin odbio. Centralna banka tvrdi da Nabjulina nije pokušala da da ostavku.

– (Nabjulina) razume da se ne može jednostavno pokupiti i otići. U tom bi slučaju stvari za nju završile jako loše – rekla je jedna od tih osoba. Slično razmišlja i Vadim Beljajev, bivši vlasnik najveće ruske privatne banke Otkritje.

– Svi će raditi sve dok im ne stigne optužnica Međunarodnog krivičnog suda – dodao je Beljajev.

Svoje položaje i Rusiju napustili su samo oni koji nisu nužni za funkcionisanje države i koji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here