Home AKTUELNO I DALJE HAOS U BELORUSIJI: 40.000 „OBOJENIH“U SUKOBU SA POLICIJOM, TIHANOVSKA OBJAVILA...

I DALJE HAOS U BELORUSIJI: 40.000 „OBOJENIH“U SUKOBU SA POLICIJOM, TIHANOVSKA OBJAVILA GENERALNI ŠTRAJK

385
0
SHARE

UČESNICI novog beloruskog `obojenog protesta`porazbijali su kamenicama i flašama prozore na zgradi glavne policijske uprave za Minsk.

Kako je saopštila portparolka MUP Belorusije Olga Čemodanova, da bi sprečila eskalaciju nasilja – policija je upotrebila i šok-bombe.

Većina `obojenih` se razbežala, a nekoliko desetina je uhapšeno. Privođenja je bilo i u ulici Orlovskaja koja vodi prema rezidenciji šefa države.

Na oba mesta okupilo se do 40.000 opozicionara i aktivista NVO kojima se komanduje sa Zapada. Sami `obojeni` tvrde` da ih hje u centru Minska danas bilo „oko 100.000“.

Policija je prethodno zatvorila 12 metro-stanica i blokirala tri trga – Nezavisnosti, Pobede i Oktobarski.

Bivša kandidatkinja opozicije za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovskaja preko interneta je objavila početak generalnog štrajka u zemlji.

„Od 26. oktobra započinje štrajk širom zemlje. Belorusi će napraviti i taj korak jer je njihova reč zakon. Naše glavno mirno oružje je – solidarnost, a ona će pomoći da u zemlji povratimo zakonitost“ – napisala je.

Verovatnije je da su to za nju napisali. Tihanovska je na nedavnim predsedničkim izborima osvojila 10,1 odsto glasova, a Aleksandar Lukašenko 80,1 odsto. Ubrzo nakon izbora pobegla je iz Belorusije.

Sa teritorije susedne Litvanije je i postavila ultimatum Lukašenku da demisionira i objavila „generalni štrajk“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here