Home MAGAZIN SRBI ODLUČUJU AMERIČKE IZBORE U KLJUČNIM DRŽAVAMA

SRBI ODLUČUJU AMERIČKE IZBORE U KLJUČNIM DRŽAVAMA

667
0
SHARE

Naslovna priča američkog magazina “Vol strit internešenal” govori o broju Srba koji žive u prelomnim državama za predstojeće izbore u SAD.

Reč je, kako se u tekstu navodi, o 750.000 američkih građana srpskog porekla, koji žive u ključnim i prelomnim državama po predstojeće izbore, uključujući Arizonu, Ohajo, Mičigen, Viskonsin, Floridu i Pensilvaniju, kao i o tome kako bi njihovi glasovi mogli biti presudni na ovim izborima.

List piše o, kako kaže, nesrećnom ponašanju Džoa Bajdena prema Srbiji tokom sukoba 1999. godine.

Tokom 78 dana, avioni NATO su nemilosrdno bombardovali ciljeve širom Srbije u znak podrške albanskim pobunjenicima, kršeći Povelju UN i bez pristanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi “Vol strit internešenal”.

Srbi nisu zaboravili oduševljenu podršku Bajdena kampanji bombardovanja, koja je pokrenuta uglavnom na civilne ciljeve, uzrokujući masovne žrtve i teško oštećenu infrastrukturu, piše magazin.

Mnogi smatraju da je upotreba osiromašenog uranijuma u kasetnoj municiji i granatama u kosovskom ratu, razlog za visoke stope leukemije danas u regionu.

I još gore, 2008. godine Srbija je imala najveću stopu smrtnosti od raka dojke.

Mnogo srpsko-američkih građana videlo je politiku iz Bajdenove ere prema Srbiji kao šamar, s obzirom na to da su dve države bile saveznice u oba svetska rata.

List navodi da je to oštar kontrast u odnosu na 28. jul 1918. godine, kada je američki predsednik Vudro Vilson naredio da se zastava Srbije zavijori nad Belom kućom u znak solidarnosti Amerikanaca sa srpskim narodom tokom Prvog svetskog rata.

Do danas je samo šačica zemalja imala tu čast, ističe “Vol stirt internešenal”.

Tamo gde Bajden nije uspeo kod nekih Srba, američki predsednik Donald Tramp je uspeo kod drugih, ističe list i dodaje da se posle 2008. godine, kada je srpska pokrajina Kosovo i Metohija jednostrano proglasila nezavisnost, stvorio zastoj između Srbije i njene odmetnute provincije, koji je prekinut pregovorima koje je Tramp vodio u Beloj kući.

U vezi sa značajnim i brzim ponovnim oživljavanjem odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, neki Srbi se pitaju da li je Tramp predsednik za njih.

Od velikog značaja za srpsko-američke građane jeste to što je u sporazumu istaknuta obaveza zaštite i promovisanja slobode veroispovesti, uključujući obnovljenu međuversku komunikaciju i zaštitu verskih objekata.

Magazin “Vol strit internešenal” navodi da su mnogi njihovi sunarodnici bili svedoci pljačkanja srpskih verskih mesta i skrnavljenja pravoslavnih hrišćanskih groblja.

Prema Međunarodnom centru za tranzicionu pravdu, kosovski Albanci su uništili 155 srpskih pravoslavnih crkava i manastira između juna 1999. i marta 2004. godine, ističe list.

Direktorka strateškog partnerstva humanitarne organizacije “28. jun” Ana Petronijević, koja je fotografisana u Beogradu s Trampovom najmlađom kćerkom Tifani, izjavila je za list da bi osećaji koji se odnose na Kosovo mogli biti vodilja glasova mnogih Srba na biralištima.

Predsednik “28. juna” Filip Filipi saglasan je sa Petronijevićevom i ističe da se srpsko-američki građani izuzetno dobro sećaju bombardovanja njihove domovine 1999. godine i nekažnjene agresije koju su favorizovali političari sa obe strane, uključujući u to vreme i Džoa Bajdena.

U polarizovanoj trci, gde će se računati svaki glas, za mnoge od 750.000 srpsko-američkih građana u Sjedinjenim Američkim Državama, izbor koji će imati 3. novembra nesumnjivo će biti težak, zaključuje list.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here