Home AKTUELNO GRČKA SPREMNA ZA RAT- ORUŽJE OKRENUTO PREMA TURSKOJ!

GRČKA SPREMNA ZA RAT- ORUŽJE OKRENUTO PREMA TURSKOJ!

954
0
SHARE

– Grčka je spremna da brani svoje teritorije od turske pretnje – rekao je ministar odbrane Grčke. General Konstantinos Floros, izjavio je u petak da je Turska „faktor destabilizacije“ u regionu.

U intervjuu sa izraelskim kolegom Avivom Kočavijem u Izraelu objasnio je da Turska predstavlja pretnju Grčkoj i trenutnoj situaciji u regionu istočnog Mediterana.

Floros je rekao da su njegove snage spremne da brane teritorijalni integritet, prava i suverenitet Grčke od bilo kakve turske pretnje. Takođe je naglasio potrebu za

koordinacijom između zemalja istočnog Mediterana kako bi se očuvala sigurnost regiona i prosperitet njegovih građana.

Prema grčkim medijima, dve strane su razgovarale o produbljivanju vojne saradnje dveju zemalja, što uključuje zajedničke akcije i obuku uz učešće tri naoružane grane.

Visoki grčki zvaničnik potvrdio je spremnost svoje zemlje da „svim potrebnim sredstvima“ zaštite suverenitet u svetlu turskih pretnji u Istočnom Mediteranu, izrazivši spremnost da istovremeno razgovara o mnogim pitanjima sa Turskom.

Odnosi Grčke i Turske tradicionalno su osetljivi, a Atina je poslednjih godina optuživala svog suseda da je dozvolio desetinama hiljada izbeglica da pristupe grčkim ostrvima, kao i da je povećala napetost zbog kršenja prava od strane Turske na eksploataciju nafte oko Kipra.

Napetosti između Turske i Grčke u poslednje vreme su eskalirale zbog sporova oko prava na istraživanje gasa i nafte u istočnom Egejskom moru i drugih političkih pitanja poput migracijskog dosijea, kao i zbog spora oko ostrva Kipra.

(Alo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here