Home AKTUELNO BRITANCI POVUKLI NEOČEKIVANI POTEZ U BORBI SA KORONAVIRUSOM- SUMNJA SE DA JE…

BRITANCI POVUKLI NEOČEKIVANI POTEZ U BORBI SA KORONAVIRUSOM- SUMNJA SE DA JE…

928
0
SHARE

Nadležni u Velikoj Britaniji saopštili su danas da privremeno obustavljaju svakodnevno objavljivanje najnovijih podataka o smrtnom bilansu pandemije virusa korona u toj zemlji, zbog sumnji da je ta statistika preterana.

Naime, britanska vlada naložila je reviziju metodologije izračunavanja broja umrlih pošto su stručnjaci upozorili na to da je, zbog načina na koji je evidencija o umrlima do sada vođena u Engleskoj, slika tog statističkog parametra možda iskrivljena u poređenju s drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Tanjug.

Privremenu obustavu objavljivanja podataka o broju umrlih vlada je obrazložila saopštenjem u kojem se ističe da se u preminule od kovida 19 po trenutnoj metodologiji ubrajaju sva lica koja umru posle dobijanja pozitivnog nalaza na testiranju na virus korona, a da se pri tome ne uzima u obzir vremenski period koji protekne od testiranja do trenutka smrti.

U saopštenju se navodi da će svakodnevno objavljivanje podataka o smrtnom bilansu pandemije biti nastavljeno kada ovaj problem bude rešen.

Reviziju načina vođenja evidencije u petak je naredio britanski ministar zdravlja Mat Henkok, posle tvrdnji grupe stručnjaka da, po sadašnjoj metodologiji, čak i kovid pozitivni koji se uspešno izleče „a posle tri meseca umru od srčanog udara ili ih pregazi autobus“ bezrazložno bivaju svrstani u preminule od kovida 19.

Prema aktuelnim zvaničnim podacima, kovid 19 je u Velikoj Britaniji odneo više od 45.000 života, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji Evrope, podseća Rojters.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here