Home MAGAZIN AMERIČKI OBAVEŠTAJAC UVEREN DA JE ALIJANSA PRED PUCANJEM, A SVE JE POČELO...

AMERIČKI OBAVEŠTAJAC UVEREN DA JE ALIJANSA PRED PUCANJEM, A SVE JE POČELO ZBOG JEDNOG BRODA!

636
0
SHARE

Kada se dve zemlje, koje bi trebalo da budu vojni saveznici, upletu u (oružani) sukob, znate da će biti nevolje, međutim, to bi ovog puta, za NATO moglo biti pogubno, smatra bivši obaveštajni oficir američkog mornaričkog korpusa Skot Riter.

Naime, kako piše ovaj marinac, sve je počelo 7. juna ove godine kada je teretni brod „Cirkin“, koji je plovio pod zastavom Tanzanije, tiho napustio tursku luku i krenuo ka libijskoj luci Misrati.

Ne zna se pouzdano šta je sadržalo 5.800 tona tereta, ali se može reći da to sigurno nisu bili tepisi. Pogotovo što su „Cirkina“ pratila 3 turska ratna broda.

Pretpostavlja se da je nosio oružje i vojnu opremu za libijsku vojsku koja je pod komandom međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva.

Podsetimo, trenutno se Vlada nacionalnog jedinstva (GNA), koja uživa podršku NATO, bori protiv snaga generala Halife Haftara koje kontrolišu velike delove istočne i južne Libije.

Međutim, tri dana kasnije, kada je grčki helikopter prišao brodu i zatražio dozvolju za sletanje kako bi izvršio inspekciju, posada je to odbila.

Helikopter, koji nadgleda aktivnosti na Mediteranu u okviru operacije Irini, pod pokroviteljstvom Evropskog saveta, potom se udaljio i nadzirao „Cirkina“ iz daljine. „Cirkin“ je isključio transponder.

Zato je o svemu obaveštena francuska fregata „Kurbe“, koja u tim vodama plovi u okviru mornaričkih bezbednosnih operacija NATO.

Kako su naveli, turski brodovi su ciljali francuski vojni brod na Mediteranu, što Ankara poriče.

„Cirkin“ je na kraju stigao u Misratu sa svojim tovarom.

Francuska je osudila poteze Ankare i podnela zvaničnu prijavu NATO-u, a Turska je zauzvrat tražila izvinjenje. Francuska je potom suspendovala svoju ulogu u operaciji Morski čuvar, optuživši Tursku da je prekršila embargo na oružje za Libiju.

Međutim, kako piše Riter, tu incident postaje „mutan“ jer se čini da je francuska strana sama odlučila da pristupi „Cirkinu“, bez ovlašćenja NATO-a. EU je pozvala NATO da ovlasti sve brodove koji plove u okviru misije „Morski čuvar“ kako bi pružili direktnu podršku operaciji Irini koja se stara da se sprovodi embargo na oružje za Libiju.

Ipak, takva autorizacija podrazumeva jednoglasnu odluku, odnosno dozvolu, svih članica NATO što nije moguće jer je Turska na sve to stavila veto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here