Home AKTUELNO BIVŠI CIA SAVETNIK: PОČINјЕ KОLАPS DОLАRА- SVET ULAZI U HAOS..

BIVŠI CIA SAVETNIK: PОČINјЕ KОLАPS DОLАRА- SVET ULAZI U HAOS..

583
0
SHARE

Američki finansijski analitičar – bivši savetnik obaveštajnih službi SAD Džejms Rikards – ocenio je da će budućnost svetske ekonomije odrediti Rusija, Kina i njihovi partneri svojim postupcima koji će ceo svet dovesti do novog monetarnog zlatnog standarda i kolapsa američke dolara.

Podsetivši da je sadašnji monetarni sistem na snazi bezmalo 50 godina, Rikards je kategorično rekao:

„Krajnje je vreme da svet stvori novi“.

On podseća da je do 1914. godine finansijski sistem bio zasnovan na zlatnom standardu, a da ga je zatim svake tri do četiri decenije zamenjivao drugi.

Dolar je 1945. godine zvanično postao svetska rezervna valuta, a Rikards ne krije je uveren da je svet spreman da se sa njim rastane i da su mu potrebne promene koje treba da donesu Rusija i Kina.

Rikards smatra da će vodeću ulogu u sistemu igrati zlato.

Prema njegovim rečima, Amerikanci ignorišu probleme i ćutke posmatraju kako cene zlata rastu i već dostižu rekordne nivoe.

„Kina je kupila hiljade metričkih tona zlata, ali nikoga o tome nije obavestila. Kupovina zlata se odvija u tajnosti“, naglašava Rikards.

I nastavlja: „Uloga Rusije u svemu što se događa je ogromna. Poslednjih godina je i Ruska Federacija povećala svoje zlatne i devizne rezerve, dok se spoljni dug smanjio. U isto vreme, Moskva igra otvorenu igru i ne krije da je svoje karte stavila na plemenite metale. Kolaps dolara je već počeo“.

Rikards zaključuje da je svetu „naprosto potreban novi monetarni poredak“.

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here