Home AKTUELNO SEVERNA KOREJA UPOZORILA SVET: IZ KINE VELIKOM BRZINOM DOLAZI ŽUTA PRAŠINA KOJA...

SEVERNA KOREJA UPOZORILA SVET: IZ KINE VELIKOM BRZINOM DOLAZI ŽUTA PRAŠINA KOJA NOSI OPASAN VIRUS!

1017
0
SHARE

Severna Koreja upozorila je svoje građane da ostanu u zatvorenom, navodeći da sezonska žuta prašina koja dolazi iz Kine može doneti novi korona virus u zemlju.

„Kako se nove infekcije korona virusom nastavljaju širiti svetom, potreba za suočavanjem sa žutom prašinom i poduzimanjem osnovnih mera postaje sve veća“, piše službeni severnokorejski stranački list Rodong Sinmun.

Tvrdnja da bi se virus koji uzrokuje kovid-19 mogao proširiti u Severnu Koreju iz pustinje Gobi, udaljene 1.900 kilometara, izgleda da nije podržana. Dva metra fizičke distance je uobičajeno, iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da kapljice koje sadrže virus ponekad mogu ostati u vazduhu satima.

Severnokorejske novine pišu da bi se građani trebali suzdržati od aktivnosti na otvorenom i moraju slediti smernice za prevenciju, poput nošenja maski kad izlaze napolje, javio je Rojters.

Severna Koreja nije dala zvanično obaveštenje o potvrđenim slučajevima korona virusa i te tvrdnje zdravstveni stručnjaci dovode u pitanje.

Pjongjang je uveo strogu graničnu kontrolu i mere karantina kako bi sprečio izbijanje epidemije. Analitičari kažu da bi izbijanje moglo biti pogubno za već ekonomski i politički izolovanu zemlju.

Državna televizija KRT prenela je u ranije da žuta i sitna prašina mogu sadržavati štetne sastojke, poput teških metala i patogenih mikroorganizama, uključujući viruse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here