Home ŽIVOT SVE ŠTO SE DEŠAVA U VAŠEM ŽIVOTU JE “PRIKRIVENI BLAGOSLOV”, PA I...

SVE ŠTO SE DEŠAVA U VAŠEM ŽIVOTU JE “PRIKRIVENI BLAGOSLOV”, PA I TUGA, KAZNA, PROBLEMI- EVO ZAŠTO..

747
0
SHARE

Tako kako život donosi stvari, tako teci i ti, teci nastavi da tečeš, da koračaš, kao što i voda u rijeci teče i ne ide na drugu stranu, i baš zbog toga što ne ide u kontra pravcu, ne postoji ni problem. Zbog toga postoji takvo komotno kretanje. Problem nastaje kada neko kontrira, kada želi da ide protiv Boga, protiv života, protiv događaja. Dakle prvo je da se krećeš sa životom, a drugo je da imaš vjeru. Da gledaš na stvari (događaje) sa verom.

A vjera znači da gledaš na događaje koji još nisu ni došli kao da su već tu. I da to što gledaš bude ono optimistično. Da gledaš na svetlost Hristovu i da govoriš ,, Da, Gospode Isuse Hriste, dođi. ”Čekam, dakle, kroz ovu muku svjetlost Hristovu, a ne mrak pakla, ne

beznadežnost, ne očajanje”. Investiraćeš, i stavićeš sav svoj novac – mislim na investiciju tvoje duše – na svetlost. Investiraćeš u svetlost, na to ćeš da se osloniš, i reći ćeš: ”Iz ovoga će nešto dobro izaći”.

To mi je govorio jedan moj prijatelj koji ima mnogo dece, kada se našao u problemu prilikom rođenja novog deteta, neke bolesti itd: ”Došao nam je ponovo jedan poklon, spakovan naravno u tužan omot, ali čekam da vidim blagoslov koji će uskoro doći. Nešto dobro će doći”.

Gledao sam jedan film koji je prikazivao nekog u Americi kome je gorjela kuća, a tamo su kuće znate, sagrađene od gips – kartona a ne od betona kao ovde u Grčkoj, i dok su drugi beznadežno gledali, on je imao sklonost da gleda optimistično na stvari, govoreći prijatelju: ,”Ovo je nešto najbolje što je moglo da mi se dogodi. Tako ću jedino moći da otputujem gdje sam želio, u tropske šume i da uradim neka istraživanja.

Nikada se nisam odvajao odavde”. Odnosno, nikada se nisam mrdnuo od udobnosti moje kuće, sada sa ovim požarom je prilika da odem tamo gde sam želio. Vidio je tragediju kao jednu veliku priliku da uradi nešto drugo.

I svaka tragedija u našem životu, videćeš, nakon nekog vremena može da se razvije veoma povoljno za tvoj život, vrlo blagosloveno za stvari koje se tiču tvog života i da donese nešto veoma dobro za tvoju dušu, za tebe, za tvoju radost, za druge.

Zbog toga, nauči i ti da gledaš iza zapaljenih koliba kao Sv. Jovan Kavsokalivit, da vidiš kako se otvara bolji pogled na nebo, veća radost u tvojoj duši, veća snaga u tvom srcu.

Neka te ne lome problemi nego nek te osnažuju i budi spreman za bolje koje dolazi i koje već sada jeste prisutno u tvom životu. Imaj oči da to vidiš.

(Arhimandrit Andrej Kanonas, Manastir Svete Trojice)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here