Home ŽIVOT NAUČNA STUDIJA OTKRILA: EVO ŠTA MUŠKARCI TREBA DA JEDU KAKO BI SPREČILI...

NAUČNA STUDIJA OTKRILA: EVO ŠTA MUŠKARCI TREBA DA JEDU KAKO BI SPREČILI RAK PROSTATE- IMATE GA U KUĆI

1106
0
SHARE

Jedenje oraha može pomoći u sprečavanju raka prostate – to kažu istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu, koji su otkrili da orasi, osim što pomažu u smanjenju viška holesterola i povećanju osetljivosti na insulin, takođe mogu da smanje nivo proteina povezanog sa rakom prostate.

Rezultati njihove studije pružaju dodatne dokaze da su orasi, iako bogati mastima, zapravo odličan dodatak zdravoj ishrani.

Kao što je detaljno objašnjeno u njihovoj studiji, tim je hranio miševe, koji su bili genetski predisponirani za razvoj raka prostate, celim orasima ili uljem oraha tokom 18 nedelja.

U poređenju sa onima koji su jeli istu ishranu, ali bez oraha, miševi hranjeni orahom razvili su mnogo manje i sporije rastuće tumore prostate.

Istraživači su takođe otkrili da je ishrana bogata orasima pomogla da se rast raka prostate smanji za 30 do 40 procenata.

Ovo bi, primećuje istraživački tim, moglo da bude povezano sa nižim nivoima faktora rasta sličnog insulinu (IGF-1), proteina koji je snažno povezan sa rakom prostate, a koji su primetili kod miševa hranjenih orahom.

Jedinjenja u orasima utiču na ekspresiju gena povezanih sa rakom prostate

Osim utvrđivanja efekata ishrane bogate orasima na rast tumora prostate, eksperiment istraživača na miševima takođe je planiran tako da identifikuje koje su komponente oraha odgovorne za njegova antitumorska svojstva.

Poznato je da su orasi bogati osnovnim hranjivim sastojcima, kao što su cink, magnezijum i selen. Takođe su odličan izvor vlakana i esencijalnih masti poput omega-3 masnih kiselina, koje su, između ostalog, poznate po pozitivnim efektima na srce i mozak.

Da bi saznali da li ove zdrave komponente, posebno omega-3, doprinose antitumorskim efektima oraha, istraživači su koristili sojino ulje kao kontrolno.

Sojino ulje ima sličan profil masnih kiselina kao i orasi. Istraživači su otkrili da, dok orasi i ulje oraha smanjuju holesterol i usporavaju rast karcinoma prostate kod miševa, sojino ulje ne.

Ovo je potvrdilo njihovu sumnju da su za poboljšanje odgovorne druge komponente oraha ili kombinacija ovih hranljivih sastojaka, a ne samo omega-3 masne kiseline, poput adiponektina, supresora tumora PSP94 i COKS-2, što su svi markeri za smanjeni rizik od raka prostate.

Međutim, nisu uspeli da precizno utvrde koja jedinjenja u orasima učestvuju u usporavanju rasta karcinoma prostate.

Ova otkrića su posebno važna, s obzirom na činjenicu da rak prostate pogađa svakog šestog muškarca u SAD, što ga čini najčešćim rakom među muškarcima.

Prema rečima stručnjaka, faktori životne sredine poput ishrane igraju važnu ulogu u razvoju karcinoma prostate. Iako je istina da su orašasti plodovi odlična hrana koja se može dodati zdravoj ishrani, oni se razlikuju u hranljivim sastojcima i biljnim jedinjenjima koja pružaju.

Na primer, orasi sadrže elagitanine, melatonin i gama-tokoferol, koji su svi poznati po svojoj sposobnosti da smanje oksidativni stres, upale i ekspresiju gena povezanih sa hroničnim bolestima poput raka.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here