Home ŽIVOT MISTERIJA PODIVLJALIH KITOVA UBICA: BIOLOZI I STRUČNJACI NEMAJU ODGOVOR! ZAŠTO NAPADAJU JAHTE...

MISTERIJA PODIVLJALIH KITOVA UBICA: BIOLOZI I STRUČNJACI NEMAJU ODGOVOR! ZAŠTO NAPADAJU JAHTE I BRODOVE!? (VIDEO)

955
0
SHARE

Nakon proučavanja fotografija i video-snimaka, radna grupa španskih i portugalskih stručnjaka, uključujući morske biologe i vladine zvaničnike, utvrdila je da su tri orke prisutne u 61 odsto incidenata.

Nebojša Čović blokirao račun ABA lige i direktno ugrozio kompletno takmičenje!

Stručnjaci koji istražuju niz napada orki na jahte uz obale Španije i Portugalije, veruju da se incidenti događaju jer su orke (poznatiji kao kitovi ubice) isprovocirane „neprijatnim događajima“ iz prošlosti koji su uključivali neku vrstu plovila.

Od 10. avgusta, posade koje isplovljavaju iz španskog regiona Galicija prijavile su 22 interakcije sa orkama, od kojih je trećina rezultirala različitim stepenom oštećenja na njihovim čamcima i jahtama, prenosi Gardijan.

Nakon proučavanja fotografija i video-snimaka, radna grupa španskih i portugalskih stručnjaka, uključujući morske biologe i vladine zvaničnike, utvrdila je da su tri orke prisutne u 61 odsto incidenata.

Podvodne fotografije tri orke, koje su dobile nadimke Crna Gladis, Bela Gladis i Siva Gladis, otkrivaju da su dve zadobile povrede u periodu od juna do avgusta. Iako je do nekih povreda moglo da dođe dok su orke pokušavale da otmu tune sa dugih ribarskih linija, druge bi mogle biti od kontakta sa čamcima.

Prema istražiteljima, kitove ubice obično zanima krma čamaca zbog njihove buke i kretanja.

Ali oni kažu da su nedavni susreti „bez presedana“ zbog štete nanesene jahtama.

„Okidač za ovo čudno i novo ponašanje mogao je biti neprijatni incident koji su orke imale sa čamcem i u kojem je brzina čamca mogla biti presudan faktor“, navela je radna grupa.

Kao rezultat mogućeg incidenta, rekli su istraživači, orke su se osećale primoranim da deluju kada su ugledale jedrilicu kako bi je usporile.

Stručnjaci priznaju da su jahte takođe možda bile meta, jer ih orke lakše napadaju od većih brodova.

Dodali su da bi se kitovi-ubice mogli jednostavno igrati jedrilicama „iz radoznalosti“ sada kada su otkrili da mogu da uspore ili zaustave veliki predmet u pokretu.

Pogledajte video:

(Vestinet.rs/Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here