Home ŽIVOT KAKO JE FUNKCIONISAO „BALKANSKI KARTEL“ IZNAJMLJIVALI VILE PO ŠPANIJI, PARE PRALI PREKO...

KAKO JE FUNKCIONISAO „BALKANSKI KARTEL“ IZNAJMLJIVALI VILE PO ŠPANIJI, PARE PRALI PREKO FUDBALERA, PORUKE RAZMENJIVALI NA NOVČANICAMA, ALI NISU ZNALI JEDNU STVAR

475
0
SHARE

Navodno, Nebojša i još jedna osoba našli su se na Dominikani kako bi sve dogovorili, a

potom se ta druga osoba vratila u Dubai u kojem živi glavni šef – Edin Gačanin, zvani Tito, koji je na čelu famoznog „Balkanskog kartela“.

Korona im pokvarila planove

Kako su meseci odmicali, pandemija je privremeno odlagala planove organizacije, do te mere da je operacija počela tek krajem decembra. Krajem januara 2021. godine su prebacili 1.250 kilograma kokaina utovarili u Brazilu, a istovarili u Španiji. Potom je Prelević otputovao u grad Taragonu u kojem je dobio lažna dokumenta u kojim se vodio kao državljanin Španije.

Hapšenje u Valensiji i šifrovane novčanice

Nakon što je kokain stigao u Evropu, nekoliko njih je uhapšeno, a uhapšena je i osoba koja je radila kao računovođa mafije u Valensiji. Kod njega je zaplenjen čitav način evidentiranja raspodele tovara kokaina koji je već bio prodan „investitorima“ u Evropi.

Njemu je oduzeto 15 novčanica od pet evra sa naznakama datuma povezanih sa količinom droge i čija je funkcija bila da dokaže da je njegov posrednik isporučio ili primio iznos koji je određen ili ugovoren.

Europol akcija

Europol navodi da je akcija otpočela u julu 2020. godine kada je španska policija došla do informacija da ova kriminalna grupa priprema veliki šverc kokaina iz Južne Amerike u

Evropu. Članovi grupe potom su stavljeni pod posebne mere nadzora – praćeni su i prisluškivani – dok su putovali iz Španije u Južnu Ameriku i obratno, a kako bi dogovorili detalje o švercu više od 1,25 tona kokaina.

Istraga je ubrzana u martu 2021. godine kada su vođe kartela otputovale u Španiju kako bi pripremili dolazak pošiljke kokaina. Ove dve osobe do tada su izbegavale da lično prisustvuju sastancima kako bi izbegle hapšenje, saopšteno je iz Europola.

Španska policija izvela je istovremene racije u gradovima Taragona, Barselona, Gerona i Valensija, uhapsili 13 osoba, uključujući dva glavna čoveka i policajca koji su sarađivali sa kriminalnom organizacijom.

U nastavku akcije u maju 2021. godine u Sloveniji je uhapšeno još 10 osoba, a ukupno je 48 osumnjičeno da su pripadali ovoj kriminalnoj grupi i da su učestvovali u krijumčarenju droge širom Evrope. Tamošnji mediji navode da su sve osobe uhapšene u Sloveniji radile za „kavački“ klan.

Kako je uhapšen Nebo

Čim je čuo buku u stanu u Taragoni u kojem je boravio. Čim je čuo buku, prepolovio je svoj mobilni i bacio ga kroz prozor. Veruje se da je preko tog telefona imao direktnu vezu sa šefom Titom.

Jaguar i Botega

Paketi kokaina koji su intervenisali u ovom najnovijem puču stigli su sa etiketama „jaguar“ i „bottega“, marki priznatih u Italiji sa kojima je organizacija nastojala da istakne kvalitet narkotika koji je prodala.

Podsetimo, akcije su sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Republike Srbije, Kraljevine Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, kao i američka agencija za borbu protiv droga DEA.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here