Home ŽIVOT KAKO JE FUNKCIONISAO „BALKANSKI KARTEL“ IZNAJMLJIVALI VILE PO ŠPANIJI, PARE PRALI PREKO...

KAKO JE FUNKCIONISAO „BALKANSKI KARTEL“ IZNAJMLJIVALI VILE PO ŠPANIJI, PARE PRALI PREKO FUDBALERA, PORUKE RAZMENJIVALI NA NOVČANICAMA, ALI NISU ZNALI JEDNU STVAR

418
0
SHARE

Nakon ponovnog hapšenja Darka Šarića, ne prestaje da se piše o umešanosti balkasnke mafije u krijumčarenju narkotika od Južne Amerike do Evrope, a ta mreža se sve više raskrinkava.

U svetskim medijima je prošle godine kao „bomba“ odjeknula vest da je na dva kontinenta u 8 država izvedena spektakularna međunarodna akcija u kojoj je uhapšena 61 osoba i zaplenjeno je više od 4 tone kokaina.

Dvadeset i tri osobe su radile za „Balkanski kartel“ i „kavački“ klan. Ključna osoba za pomenute klanove bio je Nebojša Prelević Nebo (50), zadužen za logistiku, a način na koji je grupa funkcionisala je – filmski.

Imali su lažna dokumenta, komunicirali preko novčanica, prali pare preko prodaje kolumbijskih fudbalera, menjali lokacije, vozili skupa kola i odsedali u elitnim hotelima. Međutim, nisu znali da ih sve vreme prate.

Inače, osim Beranca – Nebojše Prelevića koji je živeo u Novom Sadu, tada su uhapšeni i J. J. (57) Srbin koji je živeo u Španiji, potom R. B. (33) i M. M. (34) iz Beograda, kao i S. P. iz Ćuprije.

– Ovu organizaciju činile su uglavnom osobe iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Sastajali su se često, ali bi ti sastanci trajali kratko i uvek su bili na skroz drugim lokacijama. To su bili luksuzni restorani, hoteli, a dolazili su sa skupim kolima. Svi pripadnici kartela su u Španiji na raspolaganju imali sve najluksuznije – kaže tamošnja policija.

Oni navode da je njihov finansijski tok bilo lako pratiti jer su pare prali preko fudbalskih klubova.

– Zahvaljujući radu koji je DIPOL obavio u Kolumbiji saznalo se kako su oni povezani sa svetom fudbala. Prodajom određenih igrača praćen je trag pranja para koji su stekli trgovinom drogom – navode iz istrage.

GEA počela istragu

Policijska istraga počela je 2018. godine, kada je otkrivena jedrilica u kojoj su putovala dva hrvatska državljanina i jedan Amerikanac. U taj brod se ukrcala GEA, Grupa za specijalne operacije Nacionalne policije, čiji su agenti našli 1,4 tone kokaina. Istraga se

nastavila krajem 2019. godine kada je jedan od najvažnijih članova organizacije ponovo „snimljen“ kako se sprema za novo krijumčarenje kokaina.

Tada se istraga usmerila ka Nebojši Preleviću koji je bio ključna osoba za „Balkanski kartel“. On je prvo bio stacioniran u Malagi, a najčešće je putovao u Madrid i Barselonu, kao i u Srbiju, Mađarsku i Sloveniju.

Probali da utovare 1.350 kilograma „belog“ na brod sa obale u Kolumbiji

Osobe sa vrha ove organizacije nisu učestvovale u „prljavim“ poslovima. On su radili na organizaciji, na čijem je čelu za „Balkanski kartel“ bio pomenuti Nebo.

Tada im je propao plan sredinom 2020. godine da sa obale u Kolumbiji utovare 1.350

kilograma na brod. Kartelu nije bilo jasno „gde je zapelo“, pa su se pritajili. Međutim, u tom trenutku saznalo se da posluju i sa Italijom sa kojom su bili u pregovorima za pošiljku.

Kokain od Brazila do Španije

Nakon što su se malo smirili, ponovo su se aktivirali krajem 2020. godine. Tadašnji plan je bio da prevezu 1.250 kilograma kokaina od Brazila do Španije, tačnije Katalonije. Zbog ove isporuke sastajali su se u Madridu, ali su konekcije otišle i do Dominikanske Republike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here