Home ŽIVOT JEZIVO UPOZORENjE POZNATOG METEOROLOGA: NA ZIMU NEĆE BITI SNEGA, STIŽE NAM NEŠTO...

JEZIVO UPOZORENjE POZNATOG METEOROLOGA: NA ZIMU NEĆE BITI SNEGA, STIŽE NAM NEŠTO MNOGO GORE!

1065
0
SHARE

Na području Balkana bi moglo da dođe do ozbiljnih poplava na zimu, upozoreno je danas na sajtu Akuveter, koji se bavi meteorološkim prognozama u svetu.

Ovaj američki sajt, sa sedištem u mestu Stejt Koledž u Pensilvaniji, izneo je detaljnu prognozu za predstojeću zimu. Navodi se da bi na Balkanu moglo da bude mnogo kiše, a malo snega. Prema rečima Alana Repera, iskusnog meteorologa koji radi za Akuveter od 2001. godine, ova zima će biti sa više oluja u južnoj Evropi.

– U poređenju sa onim što smo videli prethodnih godina, Španija, Portugal, jug Francuske – svi će biti pogođeni olujama – rekao je Reper.

Prema njegovim rečima, najugroženiji gradovi bi mogli da budu Lisabon, Madrid, Barselona, Nica, Rim, Atina i Bukurešt.

– Obilne kiše će pomoći rastu maslina u Portugalu i Španiji, ali će ugroziti živote ljudi u južnoj Evropi. To su oluje koje se ne kreću naročito brzo, međutim, baš iz tog razloga su opasnije i sporije će dolaziti od Španije do Italije, pa onda do Balkana i na kraju do Turske ili Ukrajine. Takve oluje mogu da nanesu veću štetu, nije kao što viđamo nevremena na severu, koja se kreću mnogo brže – rekao je Reper.

Spori razvoj oluja će usloviti povećani rizik od poplava, posebno u severnoj Italiji i na zapadnom Balkanu, dodao je on. Poplave su već neko vreme ozbiljan problem za delove

južne Evrope tokom jeseni, kada je oluja Aleks prešla preko regiona i izazvala brojne poplave. Oluje neće doneti radosti ni ljubiteljima snega, posebno na Alpima.

– Skoro sa sigurnošću mogu da kažem da će Alpi biti sa manje snega, posebno italijanski deo ovog masiva – zaključio je Ruper.

(Tanjug/Alo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here