Home ŽIVOT Dr NESTOROVIĆ šokirao Srbe tvrdnjom: Ovaj narodni lek može biti vrlo opasan

Dr NESTOROVIĆ šokirao Srbe tvrdnjom: Ovaj narodni lek može biti vrlo opasan

486
0
SHARE

Prirodni lekovi mogu biti efikasni u lečenju prehlade i gripa, ali samo ako se pravilno koriste

Profesor dr Branimir Nestorović je u jednoj od ranijih izjava rekao da prirodne metode lečenja često mogu pomoći i poboljšati stanje.

„Kada dođe do visokih temperatura, može pomoći trljanje kože mekim peškirom umočenim u mlaku vodu. Voda isparavanjem uklanja višak toplote, a trljanje peškirom širi krvne sudove i pomaže oslobađanju toplote“, kaže dr Nestorović.

S druge strane, poznati narodni lek – obloge sa alkoholom zapravo imaju kontraefekat na snižavanje temperature, tvrdi doktorka.

„Alkohol i sirće dovode do brzog hlađenja, pa se krvni sudovi sužavaju. Iz tog razloga, nekoliko minuta nakon nanošenja obloga, oslobađanje toplote iz kože se smanjuje, pa temperatura unutar tela zapravo raste. Takođe, postoji opasnost da se alkohol upije kroz kožu kada rakija ispari“, kaže Nestorović.

„Sok od crne ribizle ili borovnice, koji sadrže antocijane, dokazano deluje na grip. Antocijanini su voćni pigmenti, ali imaju veoma dobro antivirusno dejstvo. Timijan i origano imaju slična svojstva i takođe su antibakterijski. Posebno dobar efekat ima ekstrakt afričkog muškata, ili latinskog pelargonijuma“, kaže Nestorović.

S druge strane, kako navodi, lekovi nisu dali značajnije rezultate u smanjenju simptoma prehlade i gripa.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Nisu posebno efikasni, a imaju veliki broj štetnih efekata. Kod nekih ljudi uzimanje velikih doza lekova sa acetilsalicilnom kiselinom može dovesti do ozbiljnih neželjenih efekata“, istakao je on, pišu Novosti.

Međutim, ponekad ih je potrebno koristiti, u slučaju veoma visoke temperature.

„Lekovi se preporučuju u slučaju veoma visoke temperature, dok se neki mogu kombinovati sa paracetamolom. U zavisnosti od uzrasta i vrste leka, mogu se naizmenično kombinovati četiri sata, jedan za drugim, kako bi se snizila visoka temperatura. Određeni lekovi imaju dobro antibiotsko dejstvo, posebno na streptokoke, što smanjuje učestalost upale pluća tokom gripa“, kaže Nestorović.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Prema rečima profesora Nestorovića, najvažnije je sačekati grip.

„Na ovaj način se čuva energija potrebna za borbu imunog sistema sa virusom, što je u tom trenutku najvažnije. Iako mnogi misle da će proći ‘čak i na nogama’, odmor je veoma važan jer ubrzava zarastanje i smanjuje rizik od komplikacija”, podvukao je on.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here