Home ŽIVOT Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: LEK ZA KORONU POSTOJI, MI GA VEĆ KORISTIMO

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: LEK ZA KORONU POSTOJI, MI GA VEĆ KORISTIMO

1472
0
SHARE

Da li bi lekovi protiv gorušice mogli da pomognu u lečenju korona virusa?

Tom se mišlju već neko vreme vode zaposleni u bolnicama u Njujorku koji obolelima od korona virusa daju famotidin, lek koji pomaže protiv gorušice.

Do sada je na ovaj način tretirano najmanje 187 pacijenata, a bolničke vlasti se nadaju da bi ih moglo biti više od 1.200.

– I istoriji medicine mnogo je primera kada je jedan lek korišćen u jednu svrhu pomogao u nekom totalno drugom problemu. Radimo testove kako bismo bili sigurni, a pacijenti primaju deset puta veće količine leka od uobičajenih – ističe dr Kevin Trejsi sa Instituta za medicinska istraživanja Feinstein.

Šta kaže dr Branimir Nestorović?

– Nije to ništa novo, ima milion lekova koji deluju na koronu. Svi ti inhibitori proteaza dobro deluju. Mi smo jurili nafamostat, korejski za pankreatitis i koji izvanredno deluje. Sada se daje i doksiciklin koji je naš antibiotik – kaže on za “Telegraf“.

Kako je uopšte došlo do ovog otkrića?

Naučnici su ustanovili da ljudi slabijih primanja češće pate od gorušice. Ali, ustanovili su i da ređe obolevaju od korona virusa. Napravili su model koji je pokazao da su korisnici leka protiv gorušice zaštićeniji od ostalih.

Čini se da struktura famotidina zaustavlja umnožavanje virusa, na isti način na koji lekovi protiv HIV-a usporavaju širenje zaraze.

(Telegraf)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here