Home TEMA DANA Zbogom predizbornim obećanjima: Vlast vraća Rio Tinto, privatizuje EPS i ruši most!

Zbogom predizbornim obećanjima: Vlast vraća Rio Tinto, privatizuje EPS i ruši most!

183
0
SHARE

Protesti kao jedini “lek”

Komentarišući to što vlast očigledno nije odustala od tog projekta Savo Manojlović iz pokreta “Kreni-promeni” za novine “Nova” kaže da su bili svesni mogućnosti da će vlast pokušati da ih prevari.

“Za Rio Tinto smo bili potpuno svesni da će vlast probati da nas prevari. Zato smo i period zatišja iskoristili da sa mrežom od 300 aktivista uključimo preko 38.000 građana koji su predložili zabranu iskopavanja bora i litijuma.

To je prvi predlog zakona koji su građani predložili po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi za koji su se izborili na blokadama”, kaže Manojlović.

Bilo da se radi o očuvanju mosta ili o Rio Tintu, on smatra da recept dosadašnjih narodnih pobeda jasno prikazuje formulu uspeha.

“Stopiranje Rio Tinta, mini hidroelektrana, odbrane parkića, Bloka 37, jasno ukazuju da dobra strategija podrazumeva uključivanje ljudi, da javne nastupe treba zasnivati na argumentima stručnih ljudi i pravovremeno ih kombinovati sa narodnom neposlušnošću.

Potrebno je uključiti i umrežiti ljude kojih se određeni problem tiče i koji će zajedno delovati. Ne treba trošiti vreme na rasprave oko pitanja koja razdvajaju ljude, već se fokusirati na ono što ljude spaja. Građani se prvo uključuju malim koracima akcijama i peticijama.

Suština protesta je da ih ne treba besciljno najavljivati i pretiti, već ih organizovati u pravom trenutku, moraju imati jasnu svrhu i spremno isplaniran naredni korak, što smo imali na blokadama”, navodi Manojlović.

Razlog zašto je Rio Tinto projekat za sada zaustavljen, dodaje Manojlović, jeste taj što je vlast izgubila bitku za javno mnjenje po ovom pitanju.

“I njihovo biračko telo nije dominantno za ovaj projekat. Taktika vlasti je da sada to javno mnjenje skuva. Ta operacija se sada dešava tako što imate brutalne napade u medijima od strane Darka Glišića i Milomira Marića koji vređaju sve ljude koji su protestovali i nazivaju ih idiotima.

Cilj je da se cela rasprava pretvori u cirkus, kako ne bismo pričali argumentima, kako se ne bi čuli argumenti naučnika i Srpske Akademije nauka i umetnosti, već da se cela rasprava pretvori u prepucavanje i uvrede. Zato što se oni tu najbolje snalaze”, kaže Manojlović.

Nekoliko lobija u energetici

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović za list “Nova” kaže da je energetika trenutno i najvažnija i najosetljivija oblast srpske privrede, u kojoj već deluje nekoliko lobija kojima nije primaran javni interes.

“Zato smatram da bi bilo neophodno da EPS kao strateško preduzeće ostane u vlasništvu države, a svaka eventualna drugačija odluka vlade bila bi skandal i povod za vanredne izbore. CLS se zalaže za decentralizaciju i proizvodnje i distribucije energije, ali to nikako ne znači prodaju EPS-a, naprotiv.

Što se tiče Rio Tinta, smatram da su oni završili svoju misiju u Srbiji, jer su netransparentno radili i nisu učinili minimum napora da uvere stanovništvo da će poštovati najviše ekološke standarde.

Spominjanje litijuma od strane ministarke Đedović razumem kao poziv na stručnu debatu o održivom rudarstvu u Srbiji, a ne kao napor da se rehabilituje Rio Tinto ili stvar vrati u pređašnje stanje”, navodi Jovanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here