Home TEMA DANA Zbogom predizbornim obećanjima: Vlast vraća Rio Tinto, privatizuje EPS i ruši most!

Zbogom predizbornim obećanjima: Vlast vraća Rio Tinto, privatizuje EPS i ruši most!

494
0
SHARE

Ako je suditi prema ugovorima koje vlast potpisuje i onome što govore predsednik države Aleksandar Vučić i poslanici SNS u republičkom parlamentu ova nova, oročena Vlada Srbije biće skoncentrisana na tri ključne stvari – uvođenje privatnika u EPS, povratak kompanije Rio Tinto i rušenje mosta na Savi.

Sve ono na šta je navodno bila stavljena tačka pred aprilske izbore, jer je bilo jasno da se većina građana Srbije ovim projektima otvoreno protivi. Prođoše izbori, ispariše obećanja…

Posle dugogodišnjeg uništavanja Elektroprivrede Srbije, koje je dovelo u pitanje i grejnu sezonu, ispostavilo se da je sve planski rađeno. To potvrđuje tajni ugovor Srbije sa norveškom firmom “Rustard Energy“. Ova kompanija je, kako je otkrio list “Nova”, sa Srbijom sklopila tajni ugovor o konsultantskim uslugama u energetskom sektoru, već je uradila analizu stanja u toj oblasti i dala predlog šta će po fazama da se radi.

U okviru treće faze je i „preispitivanje vlasništva“, a može se zaključiti da se to odnosi pre svega na EPS. U dokumentu u koji je Nova imala uvid nagoveštava se potencijalni ulazak privatnog kapitala u to preduzeće, pa čak i koncesioni aranžman.

Objavljivanje ovih saznanja izazvalo je pravu paniku u vlasti, pa je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da će biti pokrenuta procedura kako bi se ispitalo ko je iz Vlade Srbije medijima dao na uvid dokument, koji je na sednici usvojen kao strogo poverljiv.

Na osnovu onog što smo mogli čuti prethodnih dana, jasno je i da projekat Rio Tinto nije mrtav, kao što su nas predsednik i premijerka ubeđivali uoči izbora.

Ko bi plivao u milijardama?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi svaku priliku da kaže da je jedna od najvećih greški to što se odustalo od iskopavanja litijuma, a nedavno je čak rekao da bi građani Loznice do sad “plivali u parama”.

“Katastrofa je to s litijumom što smo uradili. Hoćete to da vam dokažem? Dakle, litijum je prošle godine u maju vredeo 13 hiljada dolara po toni, danas je 79.000 dolara po toni, što

znači da je to na naše overene rezerve 100 milijardi evra. Pa neka nama ostane 20 milijardi, neka Loznici ostane jedna milijarda, znate šta je to? Ti bi se ljudi kupali u novcu“, rekao je Vučić na Pinku.

Slične ideje branio je u Skupštini Srbije i poslanik SNS Vladimir Đukanović, koji je rekao da je najveća greška bivše Vlade Ane Brnabić što ovaj projekat nije dovela do kraja i pozvao novu ministarku energetike Dubravku Đedović da to uradi.

Što se starog mosta na Savi tiče (ispod koga su sagradili „Beograd na vodi“ pa im smeta), bivši zamenik gradonačelnika Beograda, a sad ministar građevinarstva Goran Vesić je imao ideju da ga ukloni i prebaci u park Ušće.

Volšebno, baš nekako uoči izbora, ova ideja je utihnula, ali ju je na dnevni red vratio novi gradonačelnik Aleksandar Šapić. On je najavio rušenje starog i izgradnju novog mosta na Savi, a u ponedeljak su poslanici vlasti u parlamentu izglasali predlog Zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu u iznosu od 79,9 miliona evra, osiguranog kod China export and credit Insurance Corporation za finansiranje uklanjanja starog mosta na Savi i izgradnju novog čeličnog lučnog mosta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here