Home TEMA DANA „ZAPAD ĆE POSTATI ISCRPLJEN“- OVO JE PUTINOV TAJNI PLAN!

„ZAPAD ĆE POSTATI ISCRPLJEN“- OVO JE PUTINOV TAJNI PLAN!

421
0
SHARE

Ruski predsednik Vladimir Putin planira da dugim i iscrpljujućim ratom pritisne EU i tako dođe do pobede.

Kako navodi Američki list Vašington post pozivajući se na tvrdnje američkih i ruskih političkih i ekonomskih eksperata, Kremlj pokušava da pojača ekonomski pritisak na Zapad radi podrivanja strane podrške Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin priprema se za dugi rat iscrpljivanja u Ukrajini i biće, prema viđenju pripadnika ruske ekonomske elite, nemilosrdan u svojim pokušajima da koristi ekonomska oružja poput blokade ukrajinskog izvoza žita, da razvodnji zapadnu podršku Kijevu.

Moskva se nada da će nedavni znaci oklevanja kod nekih evropskih vlada biti pokazatelj da bi Zapad mogao da izgubi fokus u suprotstavljanju ruskoj invaziji na Ukrajinu, naročito kada svetske cene energenata skaču nakon nametanja sankcija Moskvi.

Putin „veruje da će Zapad postati iscrpljen“, kaže jedan dobro obavešteni ruski milijarder koiji je želeo da bude anoniman. Putin nije očekivao jaku zajedničku prvobitnu reakciju Evrope i NATO-a, „ali sada pokušava da preoblikuje situaciju, i veruje da će na duge staze

pobediti,“ tvrdi ovaj milijarder. Zapadni lideri su ranjivi zbog izbornih ciklusa i Putin veruje „da javno mnjenje može da se okrene protiv njih preko noći“, piše Vašington post.

Ove nedelje Evropska unija je najavila embargo na ruski pomorski izvoz nafte, a Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, pohvalio je ovaj potez kao stavljanje maksimalnog „pritiska na Rusiju da okonča rat“. Ali, to će „imati mali uticaj kratkoročno,“ kaže jedan ruski zvaničnik blizak diplomatskim krugovima Moskve, koji je takođe zahtevao anonimnost iz straha od odmazde. „Stav Kremlja je da mi ne možemo da izgubimo kakva god da je cena toga.“ tvrdi on.

Kremlj je saopštio da je ovaj potez EU samo podstakao dalji skok svetskih cena

energenata i da će videti da prebaci rusku robu na tržišta Azije, iako su EU i Britanija uvele i zabranu osiguravajućim kućama da osiguraju robu koju Rusija transportuje.

Stanovnici EU zemalja „osećaju udar ovih sankcija više nego mi,“ rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za Vašington Post. „Zapad je napravio grešku za greškom, što je dovelo do rastuće krize, a reći da je za to kriva situacija u Ukrajini i ono što Putin radi nije tačno.“ tvrdi on.

Ko će duže da izdrži?

Ovakav stav ukazuje na to da Kremlj veruje da može da izdrži duže od Zapada posledice

ekonomskih sankcija. Putin ima malo izbora sem da nastavi rat u nadi da će blokada ukrajinskog žita „dovesti do nestabilnosti na Bliskom istoku i izazvati novu poplavu izbeglica,“ tvrdi Sergej Guriev, bivši glavni ekonomista u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Agresivni stav Kremlja naizgled odražava stavove Nikolaja Patruševa, ratobornog čelnika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, koji je služio sa Putinom u Sankt Petersburg odeljenju KGB-a i sve više se smatra tvrdolinijaškim ideologom koji utiče na rat u Ukrajini. On je jedan od nekolicine bliskih savetnika za pitanja bezbednosti za koje moskovski insajderi veruju da ima pristup Putinu.

U tri izrazito antizapadna intervjua koje je dao ruskim novinama od početka invazije,

Patrušev, koji se do sada klonio javnosti, je rekao da je Evropa na ivici „duboke ekonomske i političke krize“ jer inflacija raste, a životni standard već pada, što utiče na raspoloženje Evropljana, a da bi nova migrantska kriza stvorila i nove bezbednosne pretnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here