Home TEMA DANA VUČIĆ SKLOPIO PAKT SA ĐAVOLOM U NADI DA ĆE GA PREVARITI- OBEĆAO...

VUČIĆ SKLOPIO PAKT SA ĐAVOLOM U NADI DA ĆE GA PREVARITI- OBEĆAO JE I MERKELOVOJ I PUTINU ALI SUPROTNE STVARI..

323
0
SHARE

Poznata je izreka Lorda Aktona da svaka vlast kvari, a apsolutna vlast kvari apsloutno. Problem je, međutim, i u tome što apsolutna vlast otupljuje reflekse diktatora i čini ga nesposobnim da analizira političke prilike, uočava promene i da adekvatno reaguje.

Vučić više ne može da vlada na stari način, a drukčije ne zna. Ne može se od njega očekivati da će promeniti svoj politički pristup. Osim toga, njegov aparat vlasti sastavljen je od nesposobnih korumpiranih kadrova koji nisu pravi političari nego klimoglavci. Oni će se prvi razbežati čim vide da su kola krenula nizbrdo.

Situacija u kojoj se nalazimo je komplikovana. U Srbiji ne postoji organizovana opozicija sa alternativnim programom koja bi mogla da preuzme vlast i vrati stvari u normalu.

Zato postojeća politička kriza lako može prerasti u krizu države. Moguće je da narednih dana sve protivrečnosti eksplodiraju. Vlada u Beogradu već odavno ne kontroliše situaciju u Raškoj oblasti (Sandžaku) gde je epidemija takođe izazvla bunt stanovništva zbog neorganizovanosti zdravstvenog sistema.

Da stvar bude još gora, tamo postoji teški politički sukob između bošnjačkih političara Ljajića, Zukorlića i Ugljanina. Na jugu u opštinama sa albanskom većinom postoje

neskrivene separatističke tendencije. Upravljačka nesposobnost države može obnoviti autonomaški pokret u Vojvodini koji je bio skoro zamro.

Lekari kažu da nekoliko malih bolesti koje pacijenta pogode u isto vreme za njega mogu biti smrtonosne. Širenje nemira po celoj Srbiji paralisalo bi represivni aparat.

Odavno je poznato da se ne može vladati samo silom, druga sredstva su ubojitija. Platon je tvrdio da naratori vladaju svetom.

Vučić više nema političku priču kojom i dalje može obmanjivati narod. Taljeran je govorio Napoleonu da se sa bajonetima može sve učiniti samo se na njima ne može sedeti. Napoleon je pored sebe imao jednog od najvećih evropskih političara svog vremena, a Vučić ima Nebojšu Stefanovića.

Miroslav Samardžić

(Autor je politikolog iz Zrenjanina)

(nspm)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here